Olga Commandeur brengt Parkinson in beweging tijdens Vierdaagse

loopOok dit jaar lopen tienduizenden mensen de Nijmeegse Vierdaagse. Dit doen ze lang niet altijd voor zichzelf: honderden mensen laten zich sponsoren voor een goed doel. 14 van hen lopen voor de Parkinson Vereniging en vechten op die manier tegen de ziekte van Parkinson en parkinsonismen.

Het is een bont gezelschap, de 14 lopers die zich inzetten voor de Parkinson Vereniging. De een is dochter van iemand met Parkinson, de ander een nabestaande en sommigen hebben zelf de ziekte. Allemaal lopen ze met hetzelfde doel: Parkinson in beweging brengen. Juist met die reden heeft de nieuwe ambassadeur van de Parkinson Vereniging, Olga Commandeur, een warming-up verzorgd voor alle Vierdaagse-deelnemers. Ze bracht op maandag 14 juli j.l. niet alleen Parkinson in beweging, maar heel Nijmegen!

Na de warming-up is dinsdag de uitdaging begonnen: het uitlopen van de Nijmeegse Vierdaagse. Daarnaast gaan 14 lopers een extra uitdaging aan: geld ophalen voor de Parkinson Vereniging. Een van die lopers is Joan van Haaften uit Huizen. In 2002 werd bij hem de ziekte van Parkinson vastgesteld, hij was toen 49. Dit is de zevende keer dat hij de Nijmeegse Vierdaagse loopt en de derde keer dat hij zich laat sponsoren voor deze bijzondere prestatie. Hij loopt niet alleen omdat hij het leuk vindt, maar ook om “voor mijzelf en anderen te bewijzen hoe belangrijk sportief bewegen bij Parkinson is én om geld in te zamelen voor het onmisbare werk van de Parkinson Vereniging”.

Ook Geraldine Bosveld loopt de Vierdaagse. Zij loopt voor haar man Dirk. Ruim twaalf geleden werd bij hem de diagnose gesteld. Hij was toen begin veertig. Geraldine: “Iedereen zei tegen me dat het heel zwaar zou zijn om de Vierdaagse te lopen en toen bedacht ik me dat leven met Parkinson een veel grotere topprestatie is dan vier keer die veertig kilometer lopen, want mijn man loopt iedere dag – figuurlijk – die veertig kilometer. Toen hebben we ons inschreven voor de Sponsorloop en zijn begonnen met het werven van donateurs.’

De Parkinson Vereniging zet zich in voor bijna 40.000 parkinsonpatiënten in Nederland, o.a. door patiënten samen te brengen, informatie te verstrekken en (wetenschappelijk) onderzoek te stimuleren. De Parkinson Vereniging organiseert jaarlijks vele activiteiten, zowel recreatieve activiteiten voor patiënten en hun naasten om elkaar te ontmoeten als informatieve activiteiten. Daarnaast brengt de vereniging vijf keer per jaar een magazine uit om leden op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen op gebied van Parkinson.

Wilt u Joan, Geraldine of één van de andere lopers van de Parkinson Vereniging ondersteunen in deze bijzondere sportieve prestatie? Kijk dan op www.devierdaagsesponsorloop.nl en zoek bij goede doelen op ‘Parkinson’.

Lees ook:Universiteit peilt conditie vierdaagselopers
Lees ook:Zwaarlijvige wandelaar moet eerder afhaken
Lees ook:Nieuw blarenrecord bij Vierdaagse
Lees ook:30.000 buikomvangmeters voor wandelaars Vierdaagse
Lees ook:Mogelijk Mexicaanse griepgeval in Vierdaagse

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>