Voorkom blessures vermijd lange duurlooptrainingen

ren

Ga je binnenkort een marathon lopen? En ben je daarvoor aan het trainen, dan is de volgende informatie erg belangrijk:

Een lange duurlooptraining van 30 kilometer ter voorbereiding op een marathon is achterhaald. In fysiologisch opzicht leidt het zelfs tot overbelasting en blessures, met name bij de groeiende groep amateurlopers die langer dan 3 uur doen over de marathon. Uit recent onderzoek blijkt dat een trainingsschema van maximaal 14 kilometer al ruim voldoende is.

Het zijn vooral de langzame runners die  een risico lopen. Lange duurlooptrainingen van 30 kilometer of meer ter voorbereiding op de marathon veroorzaken onnodig veel blessures. “Beginners lopen op een reguliere training van 30 kilometer zeker vier uur”, aldus inspanningsdeskundige en onderzoeker Stans van der Poel. “Hun hersteltijd duurt veel langer dan bij professionele atleten die hetzelfde traject in anderhalf uur afleggen. Banden, pezen en gewrichten hebben zelfs weken tot maanden nodig om te herstellen.”

Van der Poel begeleidde sinds 2012 met succes 500 amateurlopers met behulp van het revolutionaire 14 kilometer marathonschema. Het schema is tot stand gekomen op basis van jarenlang onderzoek en ervaring. “Amateurduurlopers kunnen zich hiermee op een verantwoorde manier voorbereiden op een marathon”, benadrukt van der Poel. Bij steeds meer mensen staat meedoen aan een marathon op hun ‘bucket list’. Marathons worden drukker bezocht: in 2003 liepen 3537 mensen de marathon van Amsterdam, vorig jaar 12217. Dat is een toename van meer dan 70%.

Deze week verschijnt het 14 kilometer trainingsschema in het boek ‘De Marathonrevolutie’, dat Stans van der Poel schreef met sportcoach Koen de Jong. “Door specifiek te trainen op marathonhartslag, in plaats van lange duurlopen, neemt het aantal blessures af”, volgens Stans van der Poel. “Een prettige bijkomstigheid is dat mensen met een overvolle agenda nu ook de kans krijgen om een marathon te lopen.” Komend weekend is de Marathon van Amsterdam. Enkele amateurlopers, begeleid door Van der Poel, zullen dan op basis van het nieuwe trainingsschema de finish bereiken.

Lees ook:Burn-out als gevolg van een verkeerde levensstijl
Lees ook:‘Specialist zegt dat ME patienten meer moeten bewegen’
Lees ook:Bibian Mentel start wandelmarathon voor KWF
Lees ook:‘Marathonamateur van 40+: laat je testen’
Lees ook:Lange reistijd naar werk vergroot kans op overgewicht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>