Heftig: Nederlanders worden steeds depressiever

slapenRuim een half miljoen volwassen Nederlanders lijden op dit moment aan een depressie. De ziekte treft gemiddeld 1 op de 10 mannen en 1 op de 5 vrouwen. Niet alleen genetische aanleg is bepalend voor het krijgen van een depressie, ook leefomstandigheden spelen een grote rol.

“Het ontstaan van klachten is sterk gerelateerd aan lifestyle en overprikkeling”, waarschuwt psychiater Esther van Fenema, werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum. “Als we zo doorgaan is de kans reëel dat het aantal mensen met een mentaal probleem nog meer zal toenemen. Er moet echt een drastische verandering komen in onze manier van leven om het tij te keren. Depressie is al een echte volksziekte. Het staat zelfs op de derde plaats van meest voorkomende ernstige aandoeningen“.

Taboe
Op maandag 25 januari initieert Van Fenema samen met haar collega’s psychiater Bram Bakker en patientenbelangenbehartiger Marielle Horsting het eerste Nederlandse Depressiegala. Zij willen hiermee op een positieve manier aandacht vragen voor de ziekte depressie, samen met bekende Nederlandse artiesten zoals Karin Bloemen, Mike Boddé, Wende en Javier Guzman. “Er moet meer gebeuren om depressie te voorkomen en bestrijden”, aldus Van Fenema. Onder patienten is er grote behoefte aan openheid, steun en kennis, zo blijkt uit een inventarisatie vanuit de achterban van de Depressie Vereniging, Depressie is helaas nog steeds een taboe, terwijl het qua ziektelast te vergelijken is met die van een ernstige lichamelijke ziekte .

Jongeren
Minister Edith Schippers zal het Depressiegala op 25 januari openen. Ze neemt dan het boek ‘Werken als een Gek’ in ontvangst, een handleiding voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een psychische aandoening. Want een op de zes werknemers heeft een mentale kwetsbaarheid. En juist voor hen is werken een houvast. De opbrengst van het gala gaat naar een project voor jongeren met een depressie: ‘Jij bent de enige niet’. In Nederland heeft 5% van de jongeren tot 18 jaar, ongeveer 175.000, een psychische aandoening. Veel jongeren schamen zich hiervoor. Maar ze lijden ook onder de psychische klachten van hun ouders. www.depressiegala.nl.

Lees ook:Depressiegala wordt uniek feestje
Lees ook:Ruim 80% jongeren verzwijgt depressieve gevoelens op school
Lees ook:Een op de zes werknemers heeft psychische aandoening
Lees ook:Depressiegala op tv hoopt op meer begrip voor de ziekte
Lees ook:René van der Gijp maakt depressie bespreekbaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>