Bizar: kankermedicijn laat vingerafdruk tijdelijk verdwijnen

v

Een bekend kankermedicijn blijkt vingerafdrukken tijdelijk onleesbaar te kunnen maken. Bij onderzoek van het Erasmus MC en de politie in Den Haag waar 150 patiënten aan meededen, verdween bij een op de zeven deelnemers het reliëfpatroon bij al hun tien vingertoppen. Al deze patiënten slikken het medicijn Capecitabine (merknaam Xeloda).

Maar als ze met dit medicijn nokken komen de afdrukken in twee tot vier weken in de originele vorm terug. De 150 patiënten hebben hun vingerafdrukken 337 keer afgegeven.

Nederlanders hebben hun vingerafdrukken onder meer nodig als ze op reis gaan naar de Verenigde Staten. De onderzoekers raden patiënten met reisplannen aan om ,,een brief met uitleg mee te nemen van de oncoloog’’.

Capecitabine is één van de meest gebruikte anti-kankerpillen ter wereld. Artsen schrijven een chemokuur met dit middel voor bij borstkanker, maagkanker en dikke darmkanker.

Het was al bekend dat het middel Capecitabine huidafwijkingen aan handen en voetzolen kan veroorzaken. Er is geen verband tussen de huidafwijkingen en het aantasten van de vingerafdrukken.

Lees ook:Patiënten kregen vervuilde Heparine
Lees ook:Organon stopt met ontwikkeling slaapmedicijn
Lees ook:Stormloop op ‘wondermiddel’ tegen lymfeklierkanker
Lees ook:Experimentele methode tegen agressieve borstkanker
Lees ook:Pleidooi voor vergoeding nieuwe medicijnen tegen kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>