Steeds meer comazuipers

cool

Drank maakt meer kapot dan je lief is…

En dat klopt als wodkafles, want vorig jaar zijn op afdelingen Spoedeisende Hulp in ziekenhuizen 6100 mensen behandeld voor alcoholvergiftiging, 15 procent meer dan in 2014. Bij meer dan de helft van de gevallen ging het om jongeren en jongvolwassenen onder de 25 jaar, meldt VeiligheidNL.

Veel zogenoemde comazuipers zijn jonger dan achttien jaar. Het aantal gevallen in deze leeftijdsgroep is sinds 2006 verdubbeld van achthonderd naar 1600.

Overmatig alcoholgebruik leidt niet alleen tot vergiftiging, maar ook tot ongevallen en geweld. Vorig jaar telde expertisecentrum VeiligheidNL naar schatting 15.200 personen die op een SEH-afdeling werden behandeld na een ongeval of geweldpleging waarbij alcohol in het spel was. Tien jaar geleden, toen de registratie van comazuipen van start ging waren dat 9700 personen.

In maart meldde het Trimbosinstituut juist dat het alcoholgebruik onder Nederlandse jongeren (15 en 16 jaar) is afgenomen. Ook beginnen steeds meer jongeren op iets latere leeftijd met het drinken van alcohol. Het zogenoemde bingedrinken (veel in korte tijd) blijft echter zorgwekkend hoog, aldus Trimbos.

Lees ook:Kinderen laten drank vaker staan
Lees ook:Vooral jonge meisjes doen aan comazuipen
Lees ook:Steeds meer jongeren kapot door alcohol
Lees ook:Flink zuipen is ‘cool’
Lees ook:Kinderen kopen probleemloos alcohol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>