Kinderen kopen probleemloos alcohol


Het aantal kinderen onder de 16 jaar dat met een alcoholvergiftiging op de afdeling Spoedeisende hulp van het ziekenhuis belandt, neemt nog altijd toe. Ook de toestand waarin ze op dat moment verkeren, wordt serieuzer.

Dat schrijft communicatiewetenschapper Joris van Hoof van het onderzoeksinstituut IBR van de Universiteit Twente in zijn promotieonderzoek naar de problematiek van het comazuipen.

Extra triest is het feit dat 15-jarigen in 4 op de 5 gevallen probleemloos alcohol kunnen kopen in supermarkten, slijterijen en horecagelegenheden. Alcoholgebruik bij jongeren kan ernstige gevolgen hebben, onder meer omdat alcoholgebruik op jonge leeftijd de ontwikkeling van hun hersenen kan verstoren.

Joris van Hoof deed uitgebreid onderzoek naar alcoholgebruik onder jongeren. Er beschrijft 3 barrières die zitten tussen de intentie om alcohol te gebruiken en het daadwerkelijke drinken: de economische beschikbaarheid (de prijs van alcoholhoudende dranken), de fysieke beschikbaarheid (het aantal verkooppunten en hun openingstijden) en de juridische beschikbaarheid (regelgeving en de naleving ervan).

Alle 3 de punten kunnen aangepakt worden, maar de onderzoeker denkt dat strengere regelgeving en de naleving ervan het effectiefst is.

Van Hoof promoveert op 12 november aan de Universiteit Twente.

Bron: Universiteit Twente

Lees ook:Flink zuipen is ‘cool’
Lees ook:Kinderen laten drank vaker staan
Lees ook:Jaarlijks 2,5 miljoen doden door alcohol
Lees ook:Steeds meer comazuipers
Lees ook:Jongeren komen te makkelijk aan alcohol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>