‘Meer astmagevallen door vaker zwembadbezoek’


Het groeiend aantal astmagevallen onder kinderen in Europa is deels verklaarbaar door het gestegen gebruik van binnenzwembaden. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Leuven in België.

De wetenschappers vergeleken het aantal astmagevallen onder 190.000 tieners van dertien en veertien jaar oud in eenentwintig landen met het aantal binnenbaden per 100.000 inwoners in een bepaalde regio. Ieder binnenbad verhoogde de kans dat een kind last had van astma met 2,73 procent. Een piepende ademhaling, zonder dat astma was vastgesteld, kwam 3,39 procentpunt vaker voor.

Eerder dit jaar bleek al uit een beperkter onderzoek in Leuven dat baby’s en peuters die vaak naar een zwembad gaan, bijna tweemaal zoveel kans hebben om astma te krijgen dan andere kinderen.

Volgens de Leuvense onderzoekers is het gas nitrogen trichoride de oorzaak van longproblemen bij kinderen. Het gas wordt gevormd door een reactie van chloor met zweet, urine en ander organisch materiaal dat door zwemmers in het water wordt achtergelaten.

Bron: zibb.nl

Lees ook:Spuitbussen in huis verhogen kans op astma
Lees ook:Overgewicht veroorzaakt astma
Lees ook:Gebit van veel peuters dramatisch slecht
Lees ook:Diagnose astma bij kinderen vaak onterecht
Lees ook:Nieuwe methode moet astma bij peuters opsporen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>