Overgewicht veroorzaakt astma


Afvallen vermindert de kans op astma. Volgens een Amerikaans onderzoek hebben mensen met overgewicht 50 procent meer kans om astma te krijgen, dan mensen van normaal gewicht.

Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

 "Overgewicht en zwaarlijvigheid verhogen het risico om astma te ontwikkelen beduidend", aldus onderzoeker E. Rand Sutherland van het National Jewish Medical and Research Center (NJC) in het Amerikaanse Denver tegen persbureau Reuters.

De conclusie is gebaseerd op informatie van meer dan 300.000 astmagevallen. De onderzoekers keken niet puur naar gewicht, maar naar de body mass index (BMI), oftewel het lichaamsgewicht in kilo's gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte.

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen die meestal wordt opgewekt door allergische reacties. Ruim een half miljoen mensen in Nederland heeft last van astma. Naar schatting heeft 10 procent astmatische klachten. In februari meldden patiëntenorganisaties dat astma de meest problematische kinderziekte is.

Bron: nu.nl 

 

Lees ook:Warmte als behandeling astma
Lees ook:Het is Wereld Astmadag
Lees ook:‘BMI geen betrouwbare maat voor overgewicht’
Lees ook:Kwart van te zware ouderen heeft suikerziekte
Lees ook:Eerder galstenen bij overgewicht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>