Warmte als behandeling astma

De longafdeling van het UMCG in Groningen start een onderzoek naar het effect van een nieuwe, niet-medicamenteuze behandelwijze voor astmapatiënten. Bij deze behandeling wordt lokaal in de luchtwegen overtollig spierweefsel weggebrand.

De luchtwegen blijven dan beter open, waardoor de patiënt minder benauwd is. Het UMCG doet mee aan eenn internationaal onderzoek naar deze nieuwe behandelvorm en is het enige centrum in Nederland dat hieraan meedoet.

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, waarbij de luchtwegen zich te makkelijk en te veel vernauwen als reactie op prikkels. Bij astmapatiënten is sprake van een verdikking van de spiertjes in de luchtwegwand. Samentrekking van dit spierweefsel speelt een grote rol in de vernauwing van de luchtwegen bij een astma-aanval.

Bij deze nieuwe behandeling, bronchiale thermoplastiek genaamd, worden met behulp van radiofrequente energie de ontstoken luchtwegen plaatselijk opgewarmd. Hierdoor wordt het overtollig spierweefsel in de luchtwegwand weggebrand met als gevolg dat de luchtwegen beter open blijven en minder sterk reageren op prikkels van buitenaf.

Een eerder studie naar deze behandeling gaf verbetering van zowel de astmaklachten als de longfunctie. De kwaliteit van leven van astmapatiënten kan met de nieuwe behandeling sterk worden verbeterd.

Bron: bijzijn.nl

Lees ook:Astma-patiënten hoeven minder snel naar ziekenhuis
Lees ook:Nieuw gen ontdekt dat astma kan veroorzaken
Lees ook:Nieuwe inhalator moet fantastisch werken
Lees ook:Astmapatiënten hebben baat bij hogere doseringen
Lees ook:Diabetes kan seksleven ernstig beïnvloeden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>