Diabetes kan seksleven ernstig beïnvloeden

Er zijn steeds meer studies die aantonen dat diabetes de rechtstreekse oorzaak is van seksuele functiestoornissen en de mogelijke depressies die daarmee gepaard gaan. Artsen die diabetespatiënten behandelen moeten hiervoor aandacht hebben. Dat schrijft klinisch seksuoloog Paul Enzlin van het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen (K.U.Leuven) in het medisch vakblad The Lancet.

Mannen met diabetes blijken meer erectieproblemen te hebben omdat de werking van het gladde spierweefsel, het endotheel (cellaag aan binnenkant van bloedvaten) en de zenuwen in het bekken aangetast wordt. Geneesmiddelen voor deze aandoeningen hebben bij deze patiënten een sterk verminderd of geen effect. Ook ejaculatieproblemen zoals retrogade ejaculatie (sperma komt hierbij in de blaas terecht) komen frequenter voor.

Bij vrouwen is het verband tussen diabetes en seksuele functiestoornissen complexer. Uit cijfers blijkt dat bij vrouwen met (de insuline-afhankelijke) diabetes type 1 pijnlijke geslachtsgemeenschap frequenter voorkomt. In het algemeen zouden vrouwen met diabetes minder gevoelig zijn voor vaginale prikkels. Daar er een link is tussen seksuele functiestoornissen en depressie moet hieraan ook bij vrouwelijke diabetespatiënten aandacht geschonken worden.

Bron: hln.be 

Lees ook:Vrouw met diabetes geniet minder van seks
Lees ook:Hersenschade bij diabetes verklaard
Lees ook:Slanke diabetespatiënt heeft dubbel pech
Lees ook:Erectiestoornis en hartkwaal gaan samen
Lees ook:Online hulp voor depressieve diabetespatiënten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>