Vrouw met diabetes geniet minder van seks

Vrouwen van middelbare leeftijd die aan diabetes lijden, zijn minder tevreden met hun seksleven dan hun leeftijdsgenoten. Hoewel ze evenveel zin hebben in seks, en ook even vaak seks hebben als vrouwen zonder diabetes, kunnen ze er toch minder van genieten. Dat toont Amerikaans onderzoek aan.

Van mannen met diabetes was al langer bekend dat zij meer last hebben van seksuele problemen, zoals impotentie. Maar het seksleven van vrouwelijke diabetespatiënten kreeg tot nu toe maar weinig aandacht, aldus onderzoeksleidster dr. Alison Huang van de University of California.

Huang en haar collega’s legden zo’n 2.300 vrouwen tussen 40 en 80 jaar een enquête voor. Ongeveer 15% van de vrouwen had diabetes, maar kreeg geen insuline, 6% werd wel met insuline behandeld. De rest had geen diabetes.

Uit het onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband is tussen diabetes en ontevredenheid met het seksleven. Ruim 1 op de 3 vrouwen die een insulinebehandeling kregen, bleek namelijk ‘matig’ of ‘zeer’ ontevreden te zijn op seksueel vlak. Bij de vrouwen die geen insuline gebruiken, kwam eenzelfde resultaat naar voren.

Ter vergelijking: minder dan één op de vijf vrouwen zonder diabetes bekende ontevreden te zijn over hun seksleven.

Volgens Huang hebben vrouwen met diabetes veel meer last hebben van seksuele problemen. Ze hadden bijvoorbeeld meer moeite om een orgasme te krijgen. Mogelijk wordt dat veroorzaakt door zenuwschade (door een verhoogde bloedsuikerspiegel) en door complicaties die bij diabetes horen, zoals hart- en nierziekten.

‘Die extra en constante last zorgt ervoor dat ze minder vaak seks hebben dan de doorsnee vrouw van hun leeftijd, of er niet van kunnen genieten’, aldus Huang.

De onderzoekster adviseert vrouwen om te proberen complicaties te voorkomen. ‘Dat kan ook seksuele problemen tegenhouden.’ Ook een aangepast dieet en voldoende lichaamsbeweging kunnen volgens haar het risico verlagen.

Bron: hln.be

Lees ook:Minder vrouwen gebruiken anticonceptie
Lees ook:Seks na de overgang is voorbij
Lees ook:Diabetes kan seksleven ernstig beïnvloeden
Lees ook:‘Alzheimer is vorm van diabetes’
Lees ook:Slaaptekort desastreus voor seksleven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>