Astma-patiënten hoeven minder snel naar ziekenhuis

Als het aan huisarts Roland Riemersma ligt hoeven astmapatiënten in de toekomst minder snel naar het ziekenhuis. Hij ontwikkelde samen met onderzoekers van het UMC Groningen een vragenlijst waarmee bij astmapatiënten de ernst van de aandoening kan worden vastgesteld.

Met de vragenlijst kan ernst en de verandering van hyperreactiviteit van de luchtwegen bij astmapatiënten worden gemeten. Tot nu toe wordt dat in het ziekenhuis gedaan door middel van een tijdrovende provocatietest die vervelend is voor de patiënt. Bovendien is deze test duur.

Door het nieuwe meetinstrument in te zetten bij de huisarts kan de diagnostiek, behandeling en begeleiding van astmapatiënten laagdrempelig bij de huisarts worden uitgevoerd. Alleen ernstige en gecompliceerde gevallen hoeven daardoor nog naar het ziekenhuis.

Daarmee past de vragenlijst past binnen het beleid van de overheid die wil dat mensen met chronische ziekten zoals astma zo veel en zo lang mogelijk bij de huisarts in behandeling blijven, om kosten te sparen.

Riemersma, huisarts in Appingedam, promoveert maandag aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn onderzoek.

Bron: UMCG

Lees ook:Warmte als behandeling astma
Lees ook:Een derde bezoekers Astmatest heeft ziekte niet onder controle
Lees ook:Astmapatiënten hebben baat bij hogere doseringen
Lees ook:‘Beter luisteren naar behoefte dementerende patiënt’
Lees ook:Kankerpatiënten niet langer dan twee weken wachten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>