Astmapatiënten hebben baat bij hogere doseringen

Vier op de tien astmapatiënten hebben meer medicijnen nodig. Ze gebruiken te weinig van hun geneesmiddelen, terwijlz e wel veel astma-aanvallen hebben en daardoor problemen met hun ademhaling. Dit blijkt uit onderzoek in 25 Nederlandse huisartsenpraktijken. De uitkomsten van het onderzoek verschenen deze week in het medische vaktijdschrift Huisarts& Wetenschap.

Van de 661 in het onderzoek betrokken astmapatiënten, hadden er 268 (41 procent) zoveel klachten dat deze verholpen hadden kunnen worden door meer gebruik te maken van hun inhalers met onstekingsremmers en/of luchtwegverwijders.

De onderzoekers vonden verschillende redenen voor onderbehandeling. Sommige patiënten houden de behandeling niet goed vol, andere kregen een te gering dosering voorgeschreven.

Onderzoeker Hanneke Wijnhoven: "Het is al veel langer bekend dat de therapietrouw bij onderhoudsmedicatie gebrekkig is. Mensen nemen hun medicijnen alleen als er klachten zijn, maar niet (meer) als deze weg zijn. Maar een andere reden is dat veel patiënten hun huisarts te weinig zien er niet voldoende op gewezen worden hoe belangrijk de medicatie is. Husarten zouden astmapatiënten regelmatig moeten uitnodigen om langs te komen en actief informeren hoe het gaat en hoe het beter kan."

Bron: gezonderworden.nl

Lees ook:Astma-patiënten hoeven minder snel naar ziekenhuis
Lees ook:Patiënten negeren advies huisarts
Lees ook:Eerste rectale bloeding bij iedereen vanaf 45 jaar onderzoeken
Lees ook:Elk uur een astmadode in Europa
Lees ook:Griepepidemie is alweer voorbij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>