Patiënten negeren advies huisarts

De huisarts lijkt lang zo heilig niet meer als vroeger. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 56 procent van de patiënten het advies van de huisarts niet of niet volledig opvolgt. De ondervraagden gaven aan dat de adviezen niet bij hun levenstijl aansloten. Met name jongeren lijken de adviezen in de wind te slaan, ouderen volgen ze wel op.


Zo blijkt donderdag uit een onderzoek van CentERdata onder 2000 personen. Dit heeft volgens het onderzoek te maken met het gevoel van de patiënt dat hij of zij de klachten al dan niet helder heeft kunnen verwoorden en de huisarts de klachten begreep. Maar ook met de mate waarin de patiënt de informatie en de adviezen van de huisarts zegt te begrijpen.

Bijna de helft van de ondervraagden is niet tevreden over de tijd die de huisarts en de patiënt hebben om de klachten te bespreken. Patiënten geven ook aan dat te korte tijd van invloed is of de arts de klachten goed heeft begrepen. Patiënten maken zich zorgen en zijn bang allerlei symptomen te vergeten. Of de patiënt wekt ten onrechte in het gesprek de indruk dat het allemaal wel meevalt.

Bron: trouw.nl 

Lees ook:Hoe blij ben jij met jouw huisarts en de privacy daar?
Lees ook:Patiënt heeft rotsvast vertrouwen in huisarts
Lees ook:Huisarts mag zich bemoeien met overgewicht patiënt
Lees ook:Zelftest voor anale klachten voorziet in behoefte
Lees ook:Huisarts benadert klacht te vaak lichamelijk

1 Reacties // Reageer

One thought on “Patiënten negeren advies huisarts

  1. Bart Stevens

    Sonja, Ik ben het eens met je post. Wij zijn bezig om dit probleem aan de pakken. Schrijf je in op http://www.yourown.eu en binnen een aantal weken zal je als een van de eerste worden uitgenodigd om te kijken wat we gebouwd hebben.
    Groet,
    Bart

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>