Huisarts mag zich bemoeien met overgewicht patiënt

De meeste patiënten vinden het helemaal niet erg als de huisarts hen aanspreekt op hun overgewicht. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het Nivel in Huisarts & Wetenschap.

De helft van de volwassen Nederlanders is te dik, 14% heeft zelfs ernstig overgewicht (obesitas) en dit percentage zal de komende jaren alleen maar toenemen. Overgewicht en vooral obesitas kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, aandoeningen aan spieren en gewrichten, en een slechtere kwaliteit van leven. Hoe eerder overgewicht wordt behandeld, hoe groter de kans op succes.

De huisarts zou een belangrijke rol kunnen spelen in behandeling en preventie van overgewicht. Huisartsen bieden laagdrempelige zorg en zien ieder jaar ongeveer driekwart van hun patiënten. Maar mogen ze hun patiënten ook ongevraagd aanspreken op hun overgewicht? Ja, vindt bijna driekwart (73%) van de huisartsen en 68% van de bevolking.

Maar ruim 1 op de 10 patiënten zit helemaal niet op zoveel bemoeizucht te wachten. Onder de huisartsen is dat 8%.

In de jaren negentig gaven huisartsen vaak pas gewichtsadviezen als een patiënt met gezondheidsklachten kwam of er zelf om vroeg, en patiënten stonden kritisch tegenover ongevraagd advies. Inmiddels lijkt er een omslag te hebben plaatsgevonden.

Bijna alle huisartsen (95%) zeggen dat ze weleens ongevraagd advies geven. Toch zegt nog geen zesde (15%) van de bevolking wel eens ongevraagd advies te hebben gekregen over het gewicht, terwijl de helft van de volwassen Nederlanders te zwaar is. De huisartsen bespreken overgewicht vaak niet door een gebrek aan tijd of voorlichtingsmateriaal, of omdat ze denken dat patiënten dat bemoeizuchtig of vervelend vinden.

De schroom om patiënten ongevraagd advies te geven over hun gewicht lijkt echter onterecht: van degenen die weleens zo’n advies hebben gekregen, vond 94% dit niet vervelend.

Bron: Nivel

Lees ook:Huisarts ziet weinig kleine kwalen
Lees ook:Huisartsen krijgen tik op de vingers
Lees ook:Huisarts te snel met recept bij depressie
Lees ook:Is Teledermatologie de toekomst?
Lees ook:Patiënten negeren advies huisarts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>