Het is Wereld Astmadag


Vandaag, 2 mei, is het Wereld Astmadag. Een goede aanleiding om eens stil te staan bij deze chronische en nog altijd ongeneeslijke aandoening.

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen waardoor ze vernauwen en prikkelbaar worden. Een astma-aanval kan ontstaan bij het inademen van prikkelende stoffen. Deze stoffen lokken bij hen benauwdheid, hoesten of een prikkelende ademhaling uit. Bij 80 procent van de mensen met astma speelt allergie (bijvoorbeeld voor pollen, huisstofmijt of dieren) een belangrijke rol bij het ontstaan van deze klachten. Maar ook niet-allergische prikkels zoals het weer, inspanning of luchtweginfecties kunnen tot klachten leiden.

Astma kan variëren van een lichte vorm met weinig klachten tot een zeer ernstige vorm met zware klachten die vaak de dagelijkse activiteiten beperken.

In de meeste gevallen is astma goed te behandelen, zodat je een normaal leven kunt leiden en zelfs kunt sporten. Nederland telt circa 430.000 mensen die van de huisarts de diagnose astma hebben gekregen. Meer dan tien procent van de Nederlanders heeft wel eens last van astmaklachten zoals piepen op de borst en benauwdheid.

Van 8-13 mei houdt het Astma Fonds de jaarlijkse collecteweek, die dit jaar als thema draagt: ‘Zonder astma kom je nog eens ergens.’

Voor meer info: www.astmafonds.nl

Lees ook:Overgewicht veroorzaakt astma
Lees ook:Vaccin tegen astma weer stapje dichterbij
Lees ook:Nieuwe inhalator moet fantastisch werken
Lees ook:Nieuwe methode moet astma bij peuters opsporen
Lees ook:Ontdekking nieuwe ‘allergie-cellen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>