Diagnose astma bij kinderen vaak onterecht

Veel kinderen onder de vijf jaar krijgen ten onrechte de diagnose astma als ze benauwdheidsklacchten hebben. Volgens professor Johan de Jongste, hoofd kinderlongziekten in het Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis, krijgt één op de drie, en misschien zelfs één op de twee jonge kinderen met longklachten medicijnen die ze eigenlijk niet nodig hebben.

De Jongste baseert zijn schatting onder meer op langlopende studies van de Universiteiten van Utrecht, Rotterdam en Groningen, waaraan 4000 kinderen deelnamen. "Hoe jonger een kind is, hoe lastiger om te bepalen wat er precies aan de hand is bij benauwdheid. Dus hoe groter de kans op vals alarm."

Artsen zouden volgens De Jongste nóg beter moeten doorvragen. Als er alleen benauwdheid optreedt als het kind verkouden is, is het waarschijnlijk géén astma, maar een virusinfectie. Als het kind benauwd wordt van prikkels zoals huidschilfers van dieren, is de diagnose meestal wél terecht.

Een nieuw hulpmiddel bij het stellen van de juiste diagnose is de NO-meting, ofwel de meting van de hoeveelheid stikstofmonoxide in de uitgeademde lucht. "Helaas duurt het nog wel even voordat zo’n apparaat wijdverbreid is in de Nederlandse ziekenhuizen."

Vaak worden ontstekingsremmers voorgeschreven. De Jongste: "Die kunnen bijwerkingen hebben, zoals heesheid, keelpijn en schimmelinfecties van de mond. Op zich niet zo ernstig, maar het is voor een jong kind altijd vervelend om medicijnen te moeten inhaleren."

Ondanks de valse diagnoses neemt het aantal astmagevallen niet af. "Bij kinderen vanaf zes jaar klopt de diagnose meestal wel. Van hen heeft vijf tot tien procent astma, een verdubbeling ten opzichte van 20 jaar geleden."

Bron: AD

Lees ook:Te veel kinderen krijgen astmamedicijn
Lees ook:Het is Wereld Astmadag
Lees ook:Baby’s met luchtwegklachten vaak naar huisarts
Lees ook:Gestresste moeder verergert astma van kind
Lees ook:Jongeren met astma roken gewoon door

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>