Gestresste moeder verergert astma van kind

Moeders die regelmatig gestrest, boos of geïrriteerd zijn en hun emoties opkroppen, kunnen daarmee de astma van hun kind verergeren, vooral als het kind nog erg jong is. Dat blijkt uit onderzoek van de Kyushu Universiteit in Japan. De studie en resultaten verschenen onlangs in het blad BioPsychoSocial Medicine.

De onderzoekers volgden 223 moeders een jaar lang en onderzochten of zij last hadden van stress, hoe ze daarmee omgingen en hoe dat de astma van hun kind – variërend in leeftijd van 2 tot 12 jaar oud waren – beïnvloedde. Ook vulden de moeders een enquête in over onder meer de manier hun neiging om dominant en overbezorgd te zijn.

Volgens de onderzoekers zorgen vooral moeders van oudere kinderen (ouder dan 7) er met overbezorgdheid en ‘bovenop’ hun kinderen zitten, ervoor dat de astma erger wordt. Bij kinderen jonger dan 7 jaar is het de boze, geïrriteerde moeder die haar emoties opkropt, die funest is voor de ziekte van het kind.

‘De stress van de moeder kan verbaal of nonverbaal worden overgedragen op het kind’, aldus onderzoeker Jun Nagano. Moeders zouden er dan ook goed aan doen hun eigen stress onder controle te krijgen en hun kinderen wat meer vrijheid moeten geven.

Bron: News-Medical Net

Lees ook:Matige stress tijdens zwangerschap goed voor kind
Lees ook:Antibiotica + zwangerschap verhoogt kans op astma
Lees ook:Appels en vis tijdens zwangerschap goed tegen allergie baby
Lees ook:‘Meer gedragsproblemen bij kind rokende moeder’
Lees ook:Vermijd stress tijdens de zwangerschap!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>