Te veel kinderen krijgen astmamedicijn


Eén op de 3 kinderen heeft voor het achtste levensjaar astmamedicijnen gebruikt. Maar die kinderen hebben lang niet allemaal astma!

Dat blijkt uit een onderzoek waarop apotheker Mira Zuidgeest woensdag 8 oktober promoveert aan de Universiteit Utrecht.

Bij jonge kinderen is het erg lastig een astmadiagnose te stellen. Er bestaat nog geen goede diagnostische test die voor hen werkt. Bij een piepende ademhaling schrijven artsen al snel een astmamedicijn voor.

Volgens de promovenda krijgt een derde van de kinderen tot 8 jaar een astmamedicijn voorgeschreven, terwijl nog niet de helft de diagnose astma heeft. Dat wijst volgens haar op overgebruik.

Overigens is het niet bekend wat de gevolgen zijn als een kind astmamedicijnen gebruikt, terwijl het geen astma heeft. Maar goed is het natuurlijk niet. Daarom pleit Zuidgeest ervoor dat er betere middelen beschikbaar komen om de diagnose te verbeteren.

Artsen kunnen ook medicatie voorschrijven om te zien hoe een kind erop reageert, om zo de diagnose zekerder te stellen. Het is zeker in zo''n geval belangrijk volgens Zuidgeest dat artsen blijven evalueren of een kind de medicijnen wel echt nodig heeft, om zo overmatig gebruik te voorkomen.

Bron: Universiteit Utrecht

Lees ook:Diagnose astma bij kinderen vaak onterecht
Lees ook:Jongeren met astma roken gewoon door
Lees ook:Allergieweek voor kinderen in Havenziekenhuis
Lees ook:Vuile lucht kan astma veroorzaken
Lees ook:Kinderdagverblijf beschermt niet tegen astma

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>