Kinderdagverblijf beschermt niet tegen astma

Vaak verkouden zijn op het kinderdagverblijf beschermt niet tegen astma of allergie. Veel ouders denken dat kinderen baat hebben bij blootstelling aan infecties op jonge leeftijd, omdat het goed zou zijn voor hun weerstand. Daan Caudri van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bewijst het tegendeel. Hij promoveerde gisteren aan de Erasmus Universiteit op zijn onderzoek naar astma bij jonge kinderen.

Kinderen die voor hun tweede jaar regelmatig naar een kinderdagverblijf gaan, blijken op achtjarige leeftijd net zo veel last te hebben van astmasymptomen of allergische overgevoeligheid als kinderen die tot hun tweede thuis zijn gebleven. Maar de baby’s en peuters die naar een kinderdagverblijf gingen waren op jonge leeftijd juist vaker ziek, zo blijkt uit het onderzoek van Caudri.

Op hele jonge leeftijd hebben kinderen met aanleg voor astma en allergie meer last van verkoudheden en infecties. Maar je kind naar het kinderdagverblijf brengen om ze zo een betere weerstand tegen astma op te laten bouwen, heeft geen zin. Sterker nog, als een kind buitenproportioneel veel last heeft van infecties, is het wellicht verstandig om een kind juist niet naar een dagverblijf te sturen.

Hoewel de kinderdagverblijf-kinderen op jonge leeftijd vaker ziek zijn, zijn ze minder vaak ziek als ze net naar de basisschool gaan. Kleuters die op dat moment voor het eerst met grote groepen kinderen in aanraking komen, worden dan vaker ziek omdat alle infecties voor hen ‘nieuw’ zijn. De infectieklachten verschuiven door het dagverblijf dus naar jongere leeftijd.

Luchtwegklachten en astmatische klachten zijn een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Toch blijft het voor artsen lastig om de ernst van de klachten te bepalen. Caudri ontdekte in zijn onderzoek dat zowel over- als onderbehandeling vaak voorkomt.

Caudri heeft een test ontwikkeld om astma beter te kunnen voorspellen en diagnosticeren. Daarmee kan het risico op het ontwikkelen van astma al op het moment dat het kind zich voor het eerst met klachten bij de dokter meldt goed voorspeld worden.

Caudri volgde voor zijn studie bijna 4000 kinderen gedurende 8 jaar.

Bron: NWO

Lees ook:‘Kinderdagverblijf kan wiegendood veroorzaken’
Lees ook:Kinderen op kinderdagverblijf vaker te dik
Lees ook:Antibiotica + zwangerschap verhoogt kans op astma
Lees ook:Jongens groeien vaker over astma heen
Lees ook:Jongeren met astma roken gewoon door

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>