Kinderen op kinderdagverblijf vaker te dik

Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, hebben iets vaker overgewicht dan kinderen die thuis blijven. Dat blijkt uit onderzoek van Jessica Gubbels die morgen aan de Universiteit Maastricht promoveert op haar onderzoek naar het lichaamsgewicht van jonge kinderen.

Volgens Gubbels hebben medewerkers van een kinderdagverblijf, net als de ouders, een voorbeeldfunctie al het gaat om gezonde leefgewoontes. Kinderen eten gezonder als ze gezonde voedingsmiddelen krijgen aangeboden, én ze dit zelf mogen pakken of de medewerkers met hen mee-eten. Verder blijkt dat de hoeveelheid beweging die kinderen krijgen, afhankelijk is van de beschikbare ruimte en speelmaterialen.

Gubbels heeft in haar promotieonderzoek gekeken naar factoren in de thuis- en kinderdagverblijfomgeving die tot overgewicht kunnen leiden bij jonge kinderen (0-7 jaar).

Borstvoeding beschermt tegen overgewicht, waarschijnlijk doordat borstvoeding later snackgedrag beïnvloedt. Kinderen die borstvoeding hebben gehad, eten op latere leeftijd minder tussendoortjes dan kinderen die flesvoeding hebben gehad.

Ook blijkt dat ouders beter gezond gedrag kunnen stimuleren dan ongezond gedrag te verbieden of te beperken. Het verbieden van ongezond gedrag (geen televisie mogen kijken of niet mogen snoepen) werkt vooral minder goed of zelfs averechts bij kinderen die te zwaar zijn, bij slechte eters of kinderen met gedragsproblemen.

Wanneer kinderen daarentegen worden aangemoedigd om gezond gedrag te vertonen, bewegen ze meer en eten ze gezonder.

Volgens Gubbels is er al op jonge leeftijd een verband te zien tussen voeding en beweging. Zo gaan ongezonde voedingsgewoontes (het nuttigen van frisdrank en tussendoortjes)  vaak samen met meer computergebruik en televisiekijken.

Ook de ouders spelen hierbij een rol. Kinderen van moeders met overgewicht of lager opgeleide moeders (van vaders was geen informatie over opleiding beschikbaar) vertonen vaker ongezond gedrag en scoren minder goed op gezonde activiteiten.

Bron: Universiteit Maastricht

Lees ook:We denken ons gezonder dan we zijn
Lees ook:Snoep als beloning maakt dik en ongelukkig
Lees ook:Borstvoeding beschermt moederhart
Lees ook:Succesvol dankzij borstvoeding
Lees ook:Werkende moeder leidt tot overgewicht kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>