Stents kunnen hartinfarct veroorzaken

Hartpatiënten met gecoate stents, buisjes die een verstopte kransslagader open moeten houden, moeten langer aan de anti-stollingsmiddelen om een fatale trombose te voorkomen. Stentproducenten en interventiecardiologen analyseren oude onderzoeksdata om er achter te komen of ze die fatale bijwerking over het hoofd hebben gezien.

Hartpatiënten met een verstopte ader worden steeds meer gedotterd, in Nederland nu 33.000 maal per jaar, een verdubbeling in vijf jaar. Bij dat dotteren, het opendrukken van de ader met een ballonnetje, wordt meestal ook een metalen gaasje geplaatst om de ader open te houden. Zeventig procent van die gaasjes zijn gecoate stents, die continu een medicijn afgeven.

Maar die veroorzaken vaker trombose – bloedklontering in de stent, gevolgd door een hartinfarct, blijkt uit revente analyse van patiëntengegevens, in mogelijk 0,6 procent van de ingrepen. De helft daarvan overlijdt.

Patiëten met zo’n stent moeten daarom langer aan de antistollingsmedicijnen. In plaats van drie tot zes maanden zoals nu, moet dat een jaar worden, en misschien wel altijd, aldus Nederlandse cardiologen.

Bron: bijzijn.nl

Lees ook:Hartpatiënt dag na dotteren weer thuis
Lees ook:Erasmus MC verwacht medisch toerist
Lees ook:Ook grote kans trombose in auto, bus of trein
Lees ook:Sterftekans na trombose jarenlang verhoogd
Lees ook:Lachen net zo gezond als joggen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>