Hartpatiënt dag na dotteren weer thuis


Hartpatiënten die een dotterbehandeling ondergaan, kunnen best een dag later naar huis. Tenminste als zich geen complicaties voordoen. Dat stelt cardioloog Rutger Jansen, die donderdag promoveerde aan de Universiteit Leiden.

Doorgaans kunnen de patiënten pas twee of drie dagen na de ingreep vertrekken. Jansen, die onderzoek verrichtte bij de Isala klinieken in Zwolle, keek naar patiënten met een laag overlijdensrisico die na een acuut hartinfarct een dotterbehandeling ondergingen. Deze patiënten hadden slechts aan een kransslagader een vernauwing en werden na de behandeling gecontroleerd op schade aan de hartspier.

De eerste twee dagen na ontslag moeten de patiënten wel naar de polikliniek. Daar worden ze gecontroleerd door de hartrevalidatieverpleegkundige. Vervolgens beginnen de patiënten met het hartrevalidatieprogramma.

Een dotterbehandeling heeft tot doel om een vernauwing in de kransslagader op te heffen. Dat gebeurt door de ader met een ballonnetje op te rekken en eventueel met een stent (buisje) open te houden. De ingreep duurt gemiddeld niet langer dan tussen een half uur en een uur.

Bron: trouw.nl 

Lees ook:‘Hartoperatie beter voor complexe patiënt dan dotteren’
Lees ook:Omstreden neuroloog gaf ruggenprik
Lees ook:Nieuwe dotterbehandeling spaart jaarlijks 200 levens
Lees ook:MRI-scan voorspelt herstel na hartinfarct
Lees ook:Vanaf 2007: Altijd dotteren na hartaanval

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>