Visconsumptie stijgt na confrontatie met hartziekte

Mensen die in hun nabije omgeving geconfronteerd worden met hart- en vaatziekten eten meer vis, zo blijkt uit een steekproef van de Universiteit Gent.

De universiteit vroeg 850 Belgen hoe vaak zij vis eten. Hoewel de visconsumptie in België – net als in ons land - te laag ligt, blijkt dat in de groep die van dichtbij geconfronteerd werd met hart- en vaatziekten, anders te liggen. Van hen haalt 1 op de 3 de algemene aanbeveling om 2 keer per week vis eten.

23% van deze groep eet daarbij minstens één keer in de week vette vis, zoals zalm en haring. Vette vis is rijk aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten.

Van de Belgen die nog nooit met hart- en vaatziekten te maken had gehad, eet slechts 1 op de 5 twee keer in de week vis. Slechts 13% eet ten minste één keer per week een vette vis.

De onderzoekers denken dat het goed zou zijn als een aantal misverstanden die mensen ervan weerhoudt om vis te eten, uit de wereld worden geholpen. Wat mensen vaak tegenstaat aan vis zijn de prijs, de geur, de graten, het gebruiksongemak en het feit dat vaak andere gezinsleden geen vis lusten.

Vette vis wordt bovendien nog dikwijls geassocieerd met ‘ongezond’, door de negatieve bijklank van ‘vet’. Maar het gaat in dit geval wel om gezonde vetten.

Bron: HLN.be

Lees ook:‘Vaak vis eten niet gezond’
Lees ook:ADV: Gezonde vetten uit vis
Lees ook:Worsten en spek zijn ongezond
Lees ook:‘Voedingscentrum adviseert verkeerd over vis’
Lees ook:Belgen 5 keer vaker naar psychiatrisch ziekenhuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>