Boosheid kan dodelijk zijn

Heb je hartproblemen? Dan is het beter om je niet al te zeer op te winden. Extreme boosheid kan namelijk dodelijk zijn, stellen Amerikaanse onderzoekers in the Journal of the American College of Cardiology.

Het is bekend dat er bij hevige gebeurtenissen als oorlogen, aardbevingen of een spannende voetbalfinale altijd meer mensen zijn die bezwijken aan een hartaanval. Bijna altijd gaat het om mensen die al kwetsbaar waren. Amerikaanse wetenschappers weten nu hoe dat komt.

Wetenschappers van de universiteit van Yale bestudeerden 62 patiënten met hartproblemen, die een geïmplanteerde defibrillator met zich meedragen. Dit apparaatje kan hartritmestoornissen stoppen door een schok te geven.

De hartpatiënten werd gevraagd terug te denken aan een gebeurtenis of periode waarover ze zich enorm konden opwinden. Bij woede bleek het hart onregelmatigheden te vertonen.

Na de test werden de patiënten 3 jaar gevolgd. In een interview met het persbureau Reuters zegt dokter Rachel Lampert van de Yale universiteit dat mensen die tijdens de woedeaanval kampten met de grootste onregelmatigheden in de hartspier, 10 keer zoveel kans hebben om in een later stadium opnieuw last van hartritmestoornissen te krijgen.

Met andere woorden: boosheid kan dus dodelijk zijn.

Het is niet bekend of gezonde mensen een risico lopen bij heftige woedeaanvallen.

Lees ook:‘Stress kan kanker veroorzaken’
Lees ook:Boosheid slecht voor de gezondheid
Lees ook:Slapeloosheid kan dodelijk zijn voor mannen
Lees ook:Depressie en hartklachten nauw met elkaar verbonden
Lees ook:Medicijn verlaagt kans op beroerte met 34%

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>