Van het mediterrane dieet wordt nogal veel goeds verwacht. Het dieet – bestaande uit veel fruit en groente, olijfolie, vis en rode wijn – zou kanker en hart- en vaatziekten tegengaan. Maar helpt het ook tegen een hoge bloeddruk?
Dat vroegen Spaanse onderzoekers van de Universiteit van Navarra zich af. Zij volgden hiervoor ruim 9400 proefpersonen en het antwoord luidt: nee.
Bij Spanjaarden die zich nauwgezet aan het dieet hielden kwam over een periode van 6 jaar net zo vaak hoge bloeddruk voor als bij de groep die zich minder aan het dieet hield.
Wel lag uiteindelijk de bovendruk bij de volgers van het dieet iets lager dan bij de andere Spanjaarden.
Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Lees ook:Gezocht: deelnemers voor onderzoek arts-patiënt communicatie
Lees ook:‘Vitamine D laat bloeddruk dalen’
Lees ook:Afvallen? Hoe je eet is belangrijker dan wát je eet!
Lees ook:Hoge bloeddruk vaak onbehandelbaar
Lees ook:Zoetstof blijkt prima bloeddrukverlager