Gezonder leven lukt niet op eigen kracht


Dat hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekten ernstige aandoeningen zijn, weten we best. We weten zelfs wat de risicofactoren zijn. Maar om die preventief aan te pakken, opdat we gezond blijven… Nee dat lukt niet. Hoe graag we ook zouden willen. Het is een treurig beeld dat opdoemt in een onderzoek van 3 grote gezondheidsorganisaties naar de kennis en houding van de Nederlanders over diabetes, hart- en vaatziekten en nierziekten.

Kennelijk moeten we eerst horen dat onze bloeddruk te hoog is of dat ons overgewicht gevaarlijke vormen aanneemt, voordat we daadwerkelijk in actie willen komen. En dan nog lukt het niet op eigen kracht.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Nederlandse Hartstichting, het Diabetes Fonds en Nierstichting Nederland – verenigd in het programma LekkerLangLeven -  deden naar naar de kennis, houding en gedrag ten aanzien van vroege opsporing, gezondheidscheck(s), risicofactoren en leefstijl rondom de drie ziekten.

De deelnemers aan het onderzoek waren tussen de 45 en 75 jaar oud. 65% van hen heeft wel eens een gezondheidstest gedaan. Maar om vervolgens op eigen kracht de leefstijl veranderen en hoog cholesterol, overgewicht en hoge bloeddruk terug te dringen, dat lukt meestal niet. En dat is verontrustend, vinden de 3 organisaties.

Gezondheidstest kunnen ervoor zorgen dat aandoeningen vroegtijdig opgespoord worden. En dat is hard nodig, want het aantal patiënten met diabetes, hart- en vaatziekten en nierziekten groeit nog altijd.

Omdat uit het onderzoek blijkt dat de bereidheid om een check te doen groot is, pleiten de gezondheidsfondsen voor meer preventieve onderzoeken. De reguliere zorg moet daarvoor meer (financiële) middelen krijgen om patiënten betrouwbare gezondheidstests aan te bieden en tegelijkertijd de nazorg en begeleiding van mensen die vervolgens hun leefstijl moeten aanpassen, goed te organiseren.

Bron: Nederlandse Hartstichting

Lees ook:PreventieConsult huisartsen gaat in april van start
Lees ook:‘Een tsunami aan hart- en vaatziekten in 20140′
Lees ook:Dik kind heeft grotere kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:Middelomtrek en BMI voorspellen hart- en vaatziekten
Lees ook:Diabetes op de loer voor vrouw met hoge bloeddruk

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Gezonder leven lukt niet op eigen kracht

  1. Rik

    Tijd voor wat pillen om de motivatie te bevorderen. Zou op de langere termijn veel aan ziektekosten schelen.

      /   Reply  / 
  2. Karle

    Hoge bloeddruk kun je thuis prima bijhouden door een goede bloeddrukmeter. Dat voorkomt problemen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>