Eenzaamheid is slecht voor de bloeddruk


Opnieuw heeft een onderzoek aangetoond dat je eenzaam voelen slecht is voor je gezondheid. Het verhoogt de bloeddruk, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.

De Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Chicago bestudeerden 229 mensen tussen 50 en 68 jaar. Ze vulden een vragenlijst waaruit naar voren kwam in hoeverre ze zich eenzaam voelden.

Daarnaast moesten ze ook tevredenheidsscore geven over hun band met anderen.  Na 4 jaar bleek dat de mensen die aan het begin van de studie alleen voelden gemiddeld een  hogere bloeddruk hadden dan degenen die tevreden waren over hun relaties met anderen.

Het verband was onafhankelijk van andere factoren die je bloeddruk kunnen doen stijgen, zoals je BMI (de verhouding tussen lengte en gewicht), rookgedrag, alcoholgebruik, afkomst en inkomen.

Ook stress en depressie speelden slechts een beperkte rol. Onderzoeker Dr. Louise Hawkley zegt in de Daily Mail: ‘Eenzaamheid lijkt als zelfstandige factor een risico te vormen voor de gezondheid.’

Overigens wijst ze erop dat alleen leven niet per definitie eenzaam maakt. Sommige mensen hebben een druk leven en veel sociale contacten en voelen zich toch eenzaam. Andere mensen zijn juist heel gelukkig in hun eentje.

Een hoge bloeddruk is op verschillende manieren slecht voor je gezondheid, het verhoogt het risico op hartaanvallen, beroerten en slecht functionerende nieren.

Lees ook:Eenzaamheid slecht voor de gezondheid
Lees ook:Eenzaamheid kan bloeddruk verhogen
Lees ook:Voel je je eenzaam? Dit boek kan je helpen
Lees ook:Eenzaamheid verhoogt risico op Alzheimer
Lees ook:Veel mensen voelen zich mega eenzaam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>