Carrièrevrouw heeft twee keer zoveel kans op hartinfarct

Misschien is dat parttime werken waar Nederlandse vrouwen zo dol op zijn helemaal niet zo gek. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat carrièrevrouwen die onder veel stress gebukt gaan een twee keer zo groot risico lopen op een hartaanval, dan vrouwen met een rustige baan.

De onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston bestudeerden meer dan 17.400 vrouwen tussen 50 en 70 jaar. De vrouwen met een baan die hard werken vereist en waarin ze hun creativiteit niet kwijt kunnen, hebben 40% meer kans op een hartziekte of -operatie.

Ook lopen ze 88% meer kans op een hartaanval dan degenen met een minder stressvolle baan. Vrouwen die bang zijn om hun baan te verliezen, hebben vaker overgewicht, een hoge bloeddruk en een hogere slechte cholesterol.

Artsen dachten voorheen altijd dat enkel carrièremannen meer kans hebben op een hartziekte, maar nu blijkt dat vrouwen hier net zo kwetsbaar voor zijn. Zeker als ze daarbij ook nog de stress ervaren van het hebben van een gezin.

Cardiologe Michelle Albert, leider van het onderzoek: ‘Het zal nooit mogelijk zijn om stress volledig uit ons leven te bannen. Een beetje stress is zelfs gezond. Maar we zullen moeten leren hoe we met de negatieve aspecten van stress om moeten gaan.’

De wetenschappers raden carrièrevrouwen aan voorzorgsmaatregelen te nemen om hun gezondheid beschermen. Dit houdt in: regelmatige lichaamsbeweging, je werk niet mee naar huis nemen en een goede band onderhouden met familie en vrienden.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Verlies van geliefde vergroot kans op hartaanval
Lees ook:Carrièrevrouw ook nog eens minder vruchtbaar
Lees ook:Werkende vrouw blijft slank
Lees ook:‘Veel stress voor hoogopgeleide werkende vrouwen’
Lees ook:Mexicaanse griep verhoogt kans op hartaanval

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>