Hartritmestoornissen zijn te voorspellen

Kleine variaties in het elektrisch ‘herstel’ na een hartslag kunnen bij hartpatiënten hartritmestoornissen aankondigen. Dat stelt Peter Oosterhoff in zijn proefschrift. Zijn resultaten kunnen het gebruik van implanteerbare defibrillatoren verbeteren. Oosterhoff promoveert morgen aan het UMC Utrecht.

Oosterhoff analyseerde bij 233 hartpatiënten de variatie in de elektrische activiteit van het hart. De patiënten dragen een ICD (‘intracardiale defibrillator’) omdat ze een grote kans lopen op een hartritmestoornis. Het apparaat meet de elektrische activiteit en kan een ritmestoornis tegengaan via een elektrische schok.

Oosterhoff keek naar het elektrisch ‘herstel’ van het hart na een hartslag. Dat duurt enkele tienden van seconden en hoort voor opeenvolgende hartslagen ongeveer even lang te zijn. Maar als variatie optreedt in de hersteltijd kan dat op een verhoogd risico voor hartritmestoornissen wijzen.

Dat ontdekte Oosterhoff toen hij de patiënten gedurende meer dan twee jaar volgde. Bij 50 patiënten trad een ritmestoornis op: 28 van hen overleefden dat dankzij de ICD, 22 overleden aan de hartaanval. Bij het implanteren van de ICD was bij deze patiënten de elektrische variatie in het herstel van het hart gemeten.

Patiënten met de grootste elektrische variatie bleken ongeveer twee maal zoveel kans te hebben op een hartritmestoornis. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of ritmestoornissen nog beter te voorspellen zijn als de meting continu in de ICD wordt uitgevoerd.

De bevindingen zouden kunnen leiden tot betere en persoonlijkere instellingen van de ICD. Het apparaat kan dan bij patiënten met een hoog risico op een ritmestoornis sneller met een shock reageren. En bij patiënten met weinig risico kan een ‘persoonlijkere’ instelling juist het aantal onterechte shocks verminderen.

Bron: UMCU

Lees ook:Nooit meer een nieuwe batterij in de pacemaker
Lees ook:Gen mogelijk betrokken bij hartritmestoornissen
Lees ook:Boosheid kan dodelijk zijn
Lees ook:Inwendige defibrillator veiliger en patiëntvriendelijker
Lees ook:‘Gevaarlijk’ voetenbadje teruggeroepen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hartritmestoornissen zijn te voorspellen

  1. Klaartje

    Fijn dat hier onderzoek naar gedaan is :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>