Grote verschillen in sterftecijfers hartpatiënten

De kans dat een hartpatiënt tijdens de behandeling overlijdt is in het ene ziekenhuis 10 keer zo groot als in het andere. Dat blijkt volgens het Algemeen Dagblad uit sterftecijfers die de Nederlandse ziekenhuizen hebben opgegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De krant heeft de cijfers onderzocht voor de achtste editie van de Ziekenhuis Top 100 die zaterdag verschijnt. Het gaat om patiënten die overlijden binnen twee jaar nadat ze zich voor het eerst melden op een polikliniek cardiologie.

Van de patiënten die behandeld werden in het Tielse ziekenhuis Rivierenland overleed 17% binnen twee jaar na het eerste consult. In het Tilburgse Sint Elisabethziekenhuis ligt dat percentage op slechts 1,5%. Het Tielse ziekenhuis bestrijdt het hoge sterftecijfer overigens en zegt dat het ergens rond de 10% ligt.

De Inspectie heeft nog geen verklaring voor de grote verschillen tussen de sterftecijfers. Volgens de Hart en Vaatgroep, de belangrijkste patiëntenvereniging voor mensen met hartaandoeningen moet er snel een uitgebreid ziekenhuis komen.

Bron: AD

Lees ook:Ziekenhuis moet afdeling cardiologie sluiten
Lees ook:Cardiologen betreuren onrust rond sterftecijfers
Lees ook:Ziekenhuis zwijgt over sterftecijfer
Lees ook:Sterftecijfers ziekenhuizen worden openbaar
Lees ook:Ziekenhuis Spijkenisse nu onder volledig toezicht inspectie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>