Sterfte door hartinfarct fors gedaald

Het aantal patiënten dat in het Erasmus MC in Rotterdam overlijdt aan een hartinfarct is de afgelopen 25 jaar met maar liefst 80% gedaald. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Dat komt vooral door een snellere behandeling van de patiënt en betere samenwerking in de regio.

De wetenschappers onderzochten bijna 15.000 patiënten die tussen 2008 en1985 in het Thoraxcentrum van het Erasmus MC waren opgenomen. De sterfte van de patiënten met een groot hartinfarct daalde van 17% in de periode 1985 – 1990 tot 13% in de periode 1990 – 2000, en tot 6% in de laatste tien jaar.

Bij patiënten met een klein infarct bedraagt de sterfte op dit moment minder dan 2%. De daling van de sterfte in de eerste maand na opname bedroeg in totaal maar liefst 80%.

Ook de overleving op langere termijn verbeterde enorm. In de loop van de tijd nam de leeftijd van de patiënten geleidelijk toe, net als het aantal personen met diabetes.

Cardioloog Jaap Deckers, leider van het onderzoek: ‘Dit is echt uniek te noemen. Een zo sterke afname van de sterfte kan alleen tot stand komen door verbeteringen in het hele traject dat deze patiënten doorlopen.’

Bron: Erasmus MC

 

Lees ook:Tong voorspelt kans op sterfte na acuut hartinfarct
Lees ook:MRI-scan voorspelt herstel na hartinfarct
Lees ook:Aantal beroertes hoger dan gedacht
Lees ook:Oorzaak gevonden voor plotseling scheuren slagader
Lees ook:Jaarlijks sterven 3 miljoen mensen door te veel suiker in hun bloed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>