Wonen in krimpregio is stuk ongezonder

Inwoners van krimpregio’s zijn minder gezond dan de rest van Nederland. Ook leven ze minder lang. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar onder meer ervaren gezondheid, sterfte en levensverwachting in krimpregio’s in Limburg, Groningen en Zeeland.

Krimpregio’s zijn gebieden waar de bevolking afneemt. Het RIVM onderzocht de gezondheid in drie van die gebieden: Parkstad Limburg (Zuidoost-Limburg), Zeeuws-Vlaanderen en Eemsdelta (Noordoost-Groningen). Inwoners van Parkstad Limburg ervaren hun gezondheid als het slechtst: ruim 25% geeft aan dat hun gezondheid minder is dan goed, tegen gemiddeld 18% in heel Nederland.

In Zeeuws-Vlaanderen ervaart 22,5% de gezondheid als niet goed en in de Eemsdelta 20%. Van alle gemeenten in deze drie krimpregio’s voelen de inwoners van Heerlen (28,%), Kerkrade en Delfzijl (27,7%) zich het meest ongezond.

Ook wat betreft de levensverwachting laat het onderzoek zien dat de krimpregio’s minder gunstig afsteken bij het gemiddelde in Nederland. De levensverwachting van de Nederlander is 80,1 jaar, in Kerkrade is dat 77,0. Daarmee is het de laagst scorende gemeente uit de onderzochte krimpregio’s. Verder constateren de onderzoekers dat in zes van de acht gemeenten van regio Parkstad Limburg de sterfte aan hart- en vaatziekten hoger ligt dan gemiddeld in Nederland.

Dit gezondheidsverschil is slechts voor een deel te verklaren door verschillen in de bevolkingssamenstelling, zoals in leeftijdsopbouw of sociaaleconomische status. Andere mogelijke verklaringen zijn een afnemend zorgvoorzieningenniveau in de krimpregio’s en aantasting van de leefomgeving.

Deze factoren zijn in dit onderzoek niet bestudeerd. Meer inzicht in het effect van deze factoren is nodig.

Bron: RIVM

 

Lees ook:Gezondste mensen wonen in Noord-Holland
Lees ook:Meer hartaanvallen in Midden-Brabant
Lees ook:Nederlandse vrouw relatief ongezond
Lees ook:Minste dikke mensen wonen in Amsterdam
Lees ook:65-plusser leeft langer en gezonder

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wonen in krimpregio is stuk ongezonder

  1. Bastiaan von Stapelberg

    Zou wel meer gegevens over dit onderzoek willen, uit laatste metingen blijkt dat inwoners van Rotterdam e.o. de laagste levensverwachting hebben.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>