Interne defiblilatoren niet altijd veilig

De controle en registratie van ICD’s (implanteerbare cardioverter-defibrillatoren) is onvoldoende gewaarborgd. Het gevolg is dat er regelmatig ICD’s moeten worden teruggeroepen omdat er wat aan mankeert. Dat zei professor dr. Martin Schalij, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologen (NVVC), afgelopen weekend in het actualiteitenprogramma Zembla.

Onlangs moesten er nog 1800 ICD’s worden teruggeroepen, omdat er achteraf wat mis bleek met de ingebrachte apparaten. Zembla besteedde dit weekend aandacht aan medische hulpmiddelen met een CE-keurmerk.

Dat keurmerk zou moeten betekenen dat het hulpmiddel veilig is, maar de praktijk wijst vaak anders uit. ‘Niemand kan zeggen dat er niets aan de hand is. Er zijn zoveel problemen, er moet iets veranderen’, aldus Schalij. Bij sommige interne defibrillatoren breken bijvoorbeeld de draden of ze slijten te snel.

Schalij is meerdere malen betrokken geweest bij een keuring en schrok van de beperkte informatie die wordt gevraagd om de CE-markering te krijgen. ‘Wat je krijgt is informatie van de leverancier hoe het is gemaakt, hoe het is opgebouwd, hoe het is getest. En die informatie is wel heel beperkt.’

Op basis van deze summiere gegevens kan volgens de NVVC-voorzitter niet geconcludeerd worden dat de implantaten veilig zijn. Daarvoor is een betere controle van de kwaliteit en centrale centrale registratie van wat er met een patiënt gebeurt, vereist.

Bron: Zembla

Lees ook:Veel meer slechte borstimplantaten van PIP
Lees ook:Drie klinieken gebruikten geen verboden borstimplantaten
Lees ook:Shocking!! ‘VION fraudeert met duurzaam vlees’
Lees ook:Toch onderzoek naar chroom Noord-Hollandse kinderen
Lees ook:Medicijngebruiker krijgt ‘apk-keuring’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>