Magnesium bij hersenbloeding baat niet

In tegenstelling tot wat artsen hoopten, blijken patiënten met een subarachnoïdale bloeding (hersenbloeding) geen baat te hebben bij magnesiumzout. Neurologen van het UMC Utrecht wilden met het zout hersenschade na deze beroerte te voorkomen.

Een subarachnoïdale bloeding ontstaat door het scheuren van een uitstulping (aneurysma) van de bloedvaten in de hersenen. Deze bloedingen komen twee maal zoveel voor bij vrouwen als bij mannen en de helft van de patiënten is jonger dan 55 jaar.

Enkele dagen na zo’n bloeding ontwikkelt 25 tot 35 procent van de patiënten herseninfarcten. Een derde van de patiënten overlijdt door de bloeding. Van de overlevers houdt ongeveer een derde hersenbeschadigingen waardoor ze niet meer zelfstandig kunnen functioneren.

Neurologen van het UMC Utrecht Stroke Center onderzochten tussen 2004 en 2011 1200 patiënten met een subarachnoïdale bloeding. Naast de gewone behandeling gaven ze de helft van de patiënten via een infuus magnesiumzout. De andere helft van de patiënten kreeg alleen een normaal infuus. Na drie maanden vergeleken ze de gezondheid van de beide groepen.

De patiënten die ook magnesium kregen waren niet beter af dan de patiënten die de standaardbehandeling kregen. In beide groepen liep de bloeding voor ongeveer een kwart van de patiënten slecht af: ze konden erna niet langer zelfstandig functioneren of overleden zelfs.

‘Wij vinden het erg jammer dat magnesium niet helpt bij deze kwetsbare patiënten’, reageert neuroloog Sanne Dorhout Mees. ‘Op basis van proefdieronderzoek en kleinere patiëntenonderzoeken hadden we verwacht dat mensen met magnesium minder hersenschade zouden oplopen. Ze zouden daardoor een betere kwaliteit van leven overhouden na de beroerte. Maar helaas werkt dat niet.’

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 1500 mensen een subarachnoïdale bloeding.

Bron: UMC Utrecht

Lees ook:Magnesium houdt je hart gezond
Lees ook:5 tips voor magnesium rijk dieet
Lees ook:Eerste rectale bloeding bij iedereen vanaf 45 jaar onderzoeken
Lees ook:Depressie na beroerte snel opsporen
Lees ook:Herstel spraak na beroerte beter voorspelbaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>