Vrouwen uit de hongerwinter overlijden eerder

Vrouwen die verwekt zijn tijdens de Hongerwinter (1944-1945) overlijden eerder dan vrouwen die niet vóór hun geboorte aan de gevolgen van de Hongerwinter zijn blootgesteld. Dat blijkt uit onderzoek van epidemiologe Annet van Abeelen waarop zij 15 juni promoveert aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Zij toont ook aan dat vrouwen die ondervoed zijn geweest tijdens de kinderjaren een hoger risico hebben op overgewicht, suikerziekte, hartziekte, COPD en astma.

Honger en chronische ziekten zijn belangrijke wereldwijde gezondheidsproblemen. Eerder onderzoek leverde aanwijzingen op dat deze problemen met elkaar samenhangen: kortdurende extreme honger tijdens belangrijke perioden van groei en ontwikkeling kan nadelige effecten op de gezondheid later in het leven hebben.

Met haar onderzoek toont Van Abeelen aan dat honger niet alleen een acuut probleem is, maar ook langdurige gevolgen heeft.

Wereldwijd lijden naar schatting ruim 900 miljoen mensen honger. Voor voor hen zijn de bevindingen relevant.

Maar Van Abeelen ziet er ook kansen in om te onderzoek wat de gevolgen zijn voor het kind als een moeder tijdens de zwangerschap veel moet overgeven. Op dit moment worden er al studies opgezet naar de vraag of die kinderen op latere leeftijd misschien minder gezond zijn.

Bron: UvA

Lees ook:Meer kans op hartziekte door hongerwinter
Lees ook:Meer mensen met overgewicht dan met honger
Lees ook:Diabetes door honger in de baarmoeder
Lees ook:Mannen overlijden vaker aan huidkanker
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap nóg schadelijker dan gedacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>