Meer kans op hartziekte door hongerwinter

Vrouwen die jong en ernstig ondervoed waren tijdens de hongerwinter hebben later in hun leven meer kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en het AMC in Amsterdam. Het verschijnt donderdag online in het tijdschrift European Heart Journal.

Epidemioloog Annet van Abeelen en haar collega’s onderzocht bijna 8000 vrouwen tussen de 50 en 70 jaar oud die tijdens de hongerwinter van 1944-45 honger hebben geleden. De onderzoekers maakten een onderverdeling op basis van leeftijd tijdens de hongerwinter en mate van ondervoeding.

De meest ernstig ondervoede vrouwen gaven aan tijdens de hongerwinter veel honger te hebben geleden en sterk te zijn afgevallen. Als deze vrouwen tijdens de hongerwinter tussen de 10 en de 17 jaar waren, bleken ze ruim 50 jaar later meer kans te hebben op hart- en vaatziekten. Hun kans op kransslagaderziekte was 38% hoger dan leeftijdsgenoten die geen honger hadden gekend.

Waarom deze vrouwen meer kans hebben op kransslagaderziekte is niet precies bekend. Waarschijnlijk leidt extreme honger tot een verstoring van de hormoon- en energiehuishouding tijdens de groei. Op latere leeftijd zou dat de kans op hart- en vaatziekten vergroten. De onderzochte vrouwen hadden bijvoorbeeld een afwijkende vetverdeling, ze hadden in verhouding veel buikvet.

‘Het betekent dat kortdurende extreme honger tijdens perioden van groei nadelige effecten op de gezondheid later in het leven kan hebben’, concludeert Van Abeelen, die op het onderzoek promoveert. ‘We wisten al dat omstandigheden in de baarmoeder lang doorwerken. Wij laten nu voor het eerst zien dat ook extreme honger op jonge leeftijd nog lang effect kan hebben. Honger is dus niet alleen een acuut probleem, het heeft langdurige gevolgen.’

Overigens vonden de onderzoekers ook een klein onverwacht effect. Vrouwen die in de hongerwinter sterk ondervoed waren bleken een iets kleinere kans te hebben op een herseninfarct. Hiervoor ontbreekt een verklaring. Het zou op toeval kunnen berusten omdat het slechts om een kleine groep vrouwen gaat. Vervolgonderzoek moet dat uitwijzen.

Bron: UMCU

 

Lees ook:Vrouwen uit de hongerwinter overlijden eerder
Lees ook:Diabetes door honger in de baarmoeder
Lees ook:Zwangerschap goed voor hart
Lees ook:Balsporten zorgen voor sterkere botten
Lees ook:Afkomst bepaalt zwangerschapsmisselijkheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>