Balsporten zorgen voor sterkere botten

Als je op latere leeftijd botontkalking wil voorkomen, kun je er maar het beste op jonge leeftijd voor zorgen dat je sterke botten opbouwt. Hoe? Natuurlijk in de eerste plaats door voldoende calcium binnen te krijgen. Maar ook door balsporten te beoefenen.

Uit Japans onderzoek blijkt namelijk dat balsporten op jonge leeftijd de botten sterker maakt. Wie tijdens zijn tienerjaren intensief aan balsporten doet, plukt daar 40 jaar later nog altijd de vruchten van.

Wetenschappers aan de Suzuka Universiteit van Japan ondervroegen 46 vrouwen tussen de 52 en 73 jaar oud die in de overgang waren naar de sporten die ze op jonge leeftijd hadden gedaan. Dat de vrouwen in de overgang zaten is cruciaal, want na de overgang ontstaat botschade vaak op natuurlijke wijze.

Vrouwen die vroeger sporten als basketbal, tennis en handbal hadden gespeeld, bleken jaren later nog steeds sterkere botten te hebben dan de vrouwen die niet sportief waren geweest of weinig belastende sporten hadden beoefend, zoals zwemmen.

Omdat geen enkele vrouw tijdens het onderzoek nog belastende oefeningen deed, concluderen de onderzoekers dat sporten tijdens de tienerjaren zelfs 40 jaar later nog voor sterkere botten zorgt.

Bron: knack.be


Lees ook:Mannen kunnen al vroeg broze botten voorkomen
Lees ook:Risicofactoren voor hartklachten kunnen menopauze vervroegen
Lees ook:Depressie tijdens zwangerschap zorgt voor agressief kind
Lees ook:Zonlicht goed voor lange en sterke baby’s
Lees ook:Veel moedervlekken beloven rimpelloze huid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>