Zwangerschap goed voor hart

Vrouwen die meer dan vier keer zwanger zijn geweest, hebben minder kans om te overlijden aan de gevolgen van hart- en vaatziekten dan vrouwen die nooit zwanger zijn geweest. Dat beweren althans wetenschappers van de University of California.

Ze vroegen in de jaren tachtig aan zo’n 1300 vrouwen in de overgang hoe vaak ze zwanger waren geweest en hoe vaak ze waren bevallen. Ook werd gekeken naar hun factoren die van invloed zijn op het hart, zoals cholesterol, beweging, gewicht, lengte, bloeddruk en roken.

De daaropvolgende 19 jaar bezochten de vrouwen regelmatig de kliniek en vulden ze jaarlijks een vragenlijst in. Tijdens de onderzoeksperiode stierf 55% van de vrouwen aan verschillende oorzaken. Iets minder dan de helft van de sterfgevallen was het gevolg van hart- en vaatziekten.

Volgens de onderzoekers hadden vrouwen die ten minste vier keer zwanger waren geweest circa 35% minder kans om aan hart- en vaatziekten te overlijden. Een duidelijke verklaring is er niet. Mogelijk hebben de zwangerschapshormonen een beschermende werking. Ook zou een sociaal aspect (steun en toewijding van vrienden en familie) mee kunnen spelen.

Bron: Healthy Lives

Lees ook:Vrouwen overlijden vaker aan hart- en vaatziekten
Lees ook:Auto-immuunziekten vergroten kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:Miskraam verhoogt kans op hartinfarct
Lees ook:Optimistische vrouw leeft langer
Lees ook:Melk is goed voor je hart

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>