Miskraam verhoogt kans op hartinfarct

Vrouwen die twee miskramen hebben gehad, lopen op latere leeftijd 4 keer zoveel kans op een hartaanval. Na een doodgeboren kind wordt de kans 3,5 keer groter. Dat blijkt uit Duits onderzoek.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van ruim 11.500 vrouwen tussen 35 en 66 jaar oud die meedoen aan de Europese EPIC-studie, een groot en langlopend onderzoek dat de gevolgen in kaart brengt van hun eetgewoonten en levensstijl op het ontstaan van kanker en hart- en vaatziekte.

Alle vrouwen uit het onderzoek waren minstens één keer zwanger geweest. De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in diegenen bij wie de zwangerschap voortijdig was afgelopen als gevolg van een miskraam of van een abortus, of bij wie de baby doodgeboren was.

Vrouwen met meer dan 3 miskramen bleken een 9 keer verhoogde kans op een hartinfarct te hebben. Na een abortus werd het risico niet hoger. Als werd gecorrigeerd voor overgewicht en overmatig roken en drinken bleef er nog altijd een vijf keer hoger risico over.

De onderzoekers hebben geen verklaring voor hun ontdekking en weten ook niet of er sprake is van een oorzakelijk verband. Mogelijk hebben miskramen gevolgen voor de conditie van de kransslagaders van het hart, waardoor die sneller gaan verstoppen.

Een andere verklaring zou kunnen zijn dat mensen met een aanleg voor hart- en vaatziekte ook eerder problemen met het voldragen van een zwangerschap. Een miskraam zou kunnen ontstaan doordat de bloedvaten van de placenta verstopt raken.

Bron: De Standaard

Lees ook:Magere vrouwen hebben meer kans op miskraam
Lees ook:Vaker miskraam bij te lichte vrouwen
Lees ook:Minder kans op miskraam bij ochtendmisselijkheid
Lees ook:Slapen op linkerzij verkleint mogelijk kans op miskraam
Lees ook:Miskraam zegt niets over volgende zwangerschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>