Knappe koppen krimpen later

De grootte van de hersenen heeft niks met je intelligentie te maken. Maar de groei van je hersenen in de kindertijd wel degelijk. Het Amerikaanse National Institute of Mental Health ontdekte dit door zo’n 300 gezonde kinderen te volgen vanaf hun 5e tot hun 18e jaar.

De psychiater Philip Shaw bestudeerde talloze MRI-scans van de hersenen van kinderen. Hij keek naar de dikte van een bepaald gedeeltde van de hersenen: de cortex waar de intellectuele vermogens zitten. De kinderen werden meerdere malen gescand, steeds met een pauze van twee jaar. Ook deden ze regelmatig mee aan IQ-testen.

Het onderzoek toonde aan dat de slimste 7-jarigen een relatief dunne cortex hebben die snel groeit. Wanneer ze rond de 12 jaar oud zijn, wordt de cortex weer wat dunner. De minder intelligente kinderen hebben op hun 8e jaar al de maximale cortexdikte bereikt. Als de kinderen officieel volwassen zijn, met hun 19e jaar, hebben de intelligente én minder intelligente kinderen dezelfde dikte.

Er valt nog veel te onderzoeken om de werking van de hersenen helemaal te begrijpen. Het is bijvoorbeeld nog onzeker of de groeisnelheid erfelijk is, of door omgevingsfactoren wordt bepaald. Ook is het nog een raadsel waarom de cortex na de groeiperiode opeens krimpt.

Bron: gezondheidsnet.nl

Lees ook:Nederlandse jeugd leeftijd steeds gezonder
Lees ook:Met vette vis kun je beter horen!
Lees ook:Cocaïne en feestjes gaan niet samen
Lees ook:Intelligente mensen vaker aan de alcohol
Lees ook:Snelle zaadlozing niet psychisch, maar erfelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>