‘Lok vrouwen eerder kinderen te krijgen’

Maak het studentes gemakkelijker om tijdens hun studie al kinderen te krijgen. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), een adviesorgaan van de regering, geeft die suggestie aan de overheid in een rapport over 'laat ouderschap' dat woensdag is gepresenteerd.


Andere adviezen zijn om het jonge stellen gemakkelijker te maken een geschikt huis te vinden of maatregelen te nemen waarmee jonge ouders hun baan beter kunnen combineren met de verzorging en opvoeding van kinderen.

 

In Nederland krijgen vrouwen vaak laat kinderen; Bijna de helft, 45 procent, wordt na het dertigste levensjaar voor het eerst moeder. In 1970 kreeg ongeveer 10 procent van de vrouwen pas na hun dertigste het eerste kind.


Volgens artsen is het medisch gezien veel beter om op jonge leeftijd aan kinderen te beginnen. De RVZ stelt dat Nederlandse vrouwen eerst hun leven en carrière op poten willen hebben voordat ze kinderen nemen.

 

De raad wil de discussie over het onderwerp aanzwengelen. Het nieuwe kabinet moet zich, aldus de RVZ, afvragen of het wenselijk is dat mensen steeds later aan kinderen beginnen. Als de overheid de trend wil doorbreken, moet ze actie ondernemen, zo stelt de raad.


Bron: AD.nl
 
 

Lees ook:‘Begin vóór je 35e aan kinderen’
Lees ook:‘Moederschap rond het dertigste jaar is het beste’
Lees ook:Toename borstkanker door leefstijl moderne vrouw
Lees ook:Vaccin tegen baarmoederhalskanker goedgekeurd
Lees ook:Grote Britse campagne tegen overgewicht

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Lok vrouwen eerder kinderen te krijgen’

  1. J. Kusters

    Ik bepaal zelf wel wanneer ik kinderen wil, of zelfs helemaal niet. Ik ben nu 30 jaar, en ik ben nog lang niet zo ver. Het is toch ieders eigen keus? Ik ben blij dat juist vrouwen van nu de kans hebben iets te betekenen in de maatschappij, dan altijd maar die ene standaard “verwachting”.
    Nee hoor, deze boodschap lap ik lekker aan mijn ge-emancipeerde laars.

      /   Reply  / 
  2. M. van Mook

    Daar sluit ik me helemaal bij aan!
    Alweer betuttelend gedrag van de overheid. Het is nu eenmaal zo dat vrouwen nu de keuze hebben wanneer ze willen proberen kinderen te krijgen. Het is toch niet raar dat we daar gebruik van maken?

    Bah, hoe kunnen andere mensen mij ertoe aanzetten om eerder kinderen te krijgen? Nou niet dus, daar ben je aan toe of niet.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>