Vaccin tegen baarmoederhalskanker goedgekeurd

De Europese Unie heeft vandaag het groene licht gegeven voor een preventief vaccin tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin, Gardasil, kan zeventig procent van alle vormen van baarmoederhalskanker voorkomen. Naar verwachting is Gardasil over twee maanden beschikbaar. Overheid en verzekeraars zullen in een later stadium een beslissing nemen over de vergoeding.

Baarmoederhalskanker is wereldwijd een groot gezondheidsprobleem. Na borstkanker is het in Europa de tweede doodsoorzaak onder vrouwen tussen 15 en 45 jaar aan kanker. Ondanks bevolkingsonderzoek door middel van een uitstrijkje, wordt in Nederland elk jaar bij circa 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld en overlijden ongeveer 250 vrouwen aan de gevolgen van de ziekte.

De fabrikant van Gardasil zal de overheid adviseren om het vaccin op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Alle meisjes én jongens tussen 9 en 12 jaar zouden dan gevaccineerd kunnen worden.

Lees ook:Nog dit jaar vaccin tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Vaccin tegen baarmoederhalskanker krijgt positief advies in VS
Lees ook:Vaccin tegen baarmoederhalskanker beschikbaar
Lees ook:Te veel vrouwen negeren oproep voor uitstrijkje
Lees ook:Felle strijd om vaccin baarmoederhalskanker

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Vaccin tegen baarmoederhalskanker goedgekeurd

  1. C. Wittens

    Ik zou graag willen weten wie er in aanmerking komen voor het nieuwe vaccin, zijn het alleen kinderen tussen 9 en 12 jaar, of kunnen ook oudere meisjes in aanmerking komen. Heeft geslachtsverkeer nog invloed op het wel of niet in aanmerking komen voor dit vaccin? Als een vergoeding door een zorgverzekeraar uitblijft, wat zijn dan de kosten? Wat zouden bijwerkingen kunnen zijn na het toedienen van het vaccin?

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Ook oudere meisjes/vrouwen tot en met 26 jaar kunnen zich inenten. De leeftijd van 9-12 jaar zou gelden indien het vaccin wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dan wordt het ook vergoed. Nu moeten ouders nog zelf voor de kosten opdraaien en ik heb van de week bij het RTL Nieuws begrepen dat het dan om ruim 300 euro gaat. Niet niks dus. Het is daarom te hopen dat het snel wordt opgenomen in het RVP én dat er eenmalig een inhaalslag wordt gemaakt door alle vrouwen tot en met 26 jaar in te enten. Geslachtsverkeer heeft geen invloed op het in aanmerking komen voor het vaccin. Vrijwel iedereen zal in zijn of haar leven wel minimaal 1 keer geslachtsverkeer hebben en daarom is het belangrijk iedereen in te enten. Eigenlijk ook jongens tussen de 9 en 12 jaar, maar de politiek zal nog moeten beslissen of ook zij worden ingeent.

      /   Reply  / 
  3. Fien

    Je zegt dat geslachtsverkeer geen invloed heeft op het in aanmerking komen voor het vaccin, wil je daarmee zeggen dat je ook nog kan worden ingeënt als je al geslachtsgemeenschap gehad hebt? En is geslachtsgemeenschap met een condoom een middel om je tegen het virus te beschermen?

      /   Reply  / 
  4. Sonja

    Je kunt inderdaad ingeënt worden wanneer je al geslachtsverkeer hebt gehad, maar het vaccin is wel betrouwbaarder als je nog maagd bent, omdat de kans dan simpelweg kleiner is dat je besmet bent met het virus. Je kunt overigens ook besmet raken door andere seksuele handelingen dan gelsachtsgemeenschap alleen. Penetratie is dus niet per se nodig. Daarom bieden condooms onvoldoende bescherming.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>