Felle strijd om vaccin baarmoederhalskanker


Dinsdag weten we of jonge meisjes voortaan worden ingeënt tegen baarmoederhalskanker. Dan komt de Gezondheidsraad namelijk met zijn advies. Naar verwachting is dat positief.

Als de Gezondheidsraad beslist dat het vaccin tegen (voorstadia van) baarmoederhalskanker in het Rijks Vaccinatie Programma (RVP) wordt opgenomen, dan zullen alle meisjes rond hun twaalfde drie prikjes krijgen tegen de ziekte.

Wie dat medicijn mag leveren, dat is de tweede vraag. Want er zijn twee fabrikanten in de race: Sanofi Pasteur MSD met het vaccin Gardasil en GlaxoSmithKline met Cervarix.

Waarschijnlijk wordt via aanbesteding bepaald wie voor zo'n 60 tot 75 miljoen euro per jaar het vaccin mag leveren.

In Trouw van afgelopen weekeinde stond een interessant artikel over de felle lobby die beide fabrikanten al enige tijd voeren om hún vaccin bij patiënt én dokter onder de aandacht te brengen.  

En dat moet uiterst omzichtig gebeuren, want reclame maken voor een geneesmiddel dat alleen op recept verkrijgbaar is, dat mag in Nederland niet. 

Ook interessant in het artikel is de discussie of opname van dit vaccin in het RVP wel nodig is. Want het is een duur middel – 375 euro voor 3 injecties – en, zo zeggen critici, er zijn vormen van kanker waar veel meer vrouwen aan sterven dan aan baarmoederhalskanker.

In Nederland krijgen jaarlijks circa 600 tot 700 vrouwen baarmoederhalskanker. Van hen overlijden er 200 tot 250.

Feit is echter dat baarmoederhalskanker een ziekte is die vrouwen over het algemeen tijdens de bloei van hun leven treft, namelijk zo tussen de 30 en 45 jaar. Als er dan een middel is dat een groot aantal van de doden aan baarmoederhalskanker kan voorkomen, dan vind ik dat dat middel in het vaccinatieprogramma moet worden opgenomen.

We wachten het besluit van de Gezondheidsraad van morgen af! 

Lees ook:Vaccin tegen baarmoederhalskanker beschikbaar
Lees ook:Vaccin tegen baarmoederhalskanker goedgekeurd
Lees ook:‘Vaccin tegen baarmoederhalskanker redt veel levens’
Lees ook:Advies: HPV-vaccin niet in basispakket
Lees ook:‘Meisjes van 12 inenten tegen baarmoederhalskanker’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Felle strijd om vaccin baarmoederhalskanker

  1. Wil

    Ik schrok me te pletter bij het lezen van ons regionaal krantje dat er nu echt een start wordt gemaakt met een vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker in de regio.
    Ruim 18.000 meisjes van 12 tot 16 jaar krijgen een oproep in de brievenbus en vanaf maart start de GGD met inentingen.
    En dat terwijl het vaccin zeer omstreden is ! Ik heb ondertussen meerdere artikelen hierover gelezen en het staat voor mij vast dat we hier te maken hebben met een groot gezondheidsexperiment,
    waarvan we de gevolgen nog niet kennen, behalve natuurlijk dat fabrikant GlaxoSmithKline dankzij de vaccinaties in Nederland een vette omzet gaat draaien.

    Zo is het NIET waar dat het HPV-virus baarmoederhalskanker veroorzaakt. Als dat zo was zou het volksziekte nummer 1 zijn, omdat 80% van de vrouwen ooit tijdens hun leven een HPV-infectie oploopt.
    Het virus is namelijk heel gemakkelijk overdraagbaar. Vrijwel alle vrouwen die zo’n infectie oplopen zijn hier binnen een jaar weer vanaf.
    De infectie geeft zelden klachten en de meeste vrouwen weten dan ook niet dat ze zo’n infectie hebben gehad.
    Alleen bij vrouwen met een verminderde afweer, bijvoorbeeld door een HIV-infectie of een bepaald geneesmiddelen gebruik (DES) kan het afweersysteem soms het virus niet uitschakelen wat kan leiden tot baarmoederhalskanker. Dit kunnen we tegenwoordig tijdig vaststellen middels het periodieke uitstrijkje.

    Hoe zit het met de veiligheid van het vaccin? In America heeft de verantwoordelijke overheidsinstantie bekend gemaakt dat er 10.326 rapportages zijn ingediend van reacties na vaccinatie met het vaccin (geproduceerd door Gardasil) waarvan de meesten als niet ernstig zijn geclassificeerd, echter een niet gering aantal betrof melding van ernstige reakties als verlammingen en er zou zelfs sprake zijn van 27 doden.

    Heb je dochters in de leeftijdsgroep van 12 tot 16 jaar dan raad ik je aan om, alvorens met je dochter(s) een keuze te maken, je meer te verdiepen in de achtergrond van het vaccin en wat voor- en tegenstanders roepen. Dit kan heel makkelijk via internet (google bijvoorbeeld op: vaccinatie baarmoederhalskanker experiment, of ipv experiment: omstreden).

      /   Reply  / 
    1. nathalie

      bedankt voor je informatie! Ik schrok ook en ben dan ook blij met je informatie,Vriendelijke groeten.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>