‘Meisjes van 12 inenten tegen baarmoederhalskanker’


De kogel is door de kerk. De Gezondheidsraad heeft vandaag geadviseerd om alle meisjes van 12 jaar voortaan in te enten tegen baarmoederhalskanker.

Zo kunnen op termijn jaarlijks enkele honderden gevallen van baarmoederhalskanker worden voorkomen en zo’n honderd sterfgevallen.

De eerste keer moet de inenting ook aangeboden worden aan meisjes van 13 tot en met 16 jaar, zo luidt het advies aan minister Klink.

Invoering van de vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma moet wel gepaard gaan met langlopend onderzoek om de effectiviteit en de veiligheid te blijven monitoren, aldus de raad. De gegevens die op dit moment bekend zijn, beslaan maximaal een periode van 6 jaar.

De Gezondheidsraad realiseert zich dat kosten de voor vaccinatie relatief hoog zijn, maar vindt dat niet opwegen tegen de te verwachten gezondheidswinst.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Jaarlijks wordt de ziekte bij 600-700 vrouwen in Nederland ontdekt. Van hen sterven er zo’n 250.

Bron: rvz

Zie ook: Felle strijd om vaccin baarmoederhalskanker

Lees ook:Snel inenting baarmoederhalskanker
Lees ook:Vrouwen zijn positief over vaccinatie baarmoederhalskanker
Lees ook:Meer meisjes halen prik tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Speciale vaccinatiepoli voor baarmoederhalskanker
Lees ook:Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker begonnen

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “‘Meisjes van 12 inenten tegen baarmoederhalskanker’

  1. D. Vreeken

    Wij hebben een dochter van 15 jaar zou zij een vaccinatie kunnen krijgen. Zou deze vaccinatie dan vergoedt worden door de verzekering.

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Als je het bericht goed gelezen hebt, zie je dat de Gezondheidsraad voorstelt om eenmalig een inhaalslag te maken door alle meisjes van 13-16 jaar in te enten. Het is natuurlijk nog wel de vraag of Klink dat advies opvolgt. In dat geval zou je dochter dus ingeënt worden en ik ga ervan uit dat dat dan vergoed wordt.

      /   Reply  / 
  3. kitty

    Heeft het geen gevolgen voor later die inenting tegen baarmoederhalskanker?

      /   Reply  / 
  4. isa

    ik hoorde via en paar vriendinnen dat het alleen nog mar op muizen getest is en dat die onvruchtbaar werden.. dus eigenlijk vind ik dat ze die medicijnen eerst beter moeten testen.. anders zijn straks alle meiden tussen de 13 en 16 in nederland onvruchtbaar!:S

      /   Reply  / 
  5. Anneke Bleeker

    Wel of niet vaccineren tegen baarmoederhalskanker?

    Thuis testen op HPV

    Dit is de titel boven een artikel in “de Telegraaf” dinsdag 7 april 09.

    Deze aankondiging verheugde mij zeer en ook het feit dat er een stichting in het leven is geroepen door een groep artsen die deze test aanbevelen.

    Mijn gedachte was, geweldig, hier hebben we met mensen te maken die meedenken.

    Maar tijdens het lezen verschenen er wel een paar vraagtekens bij mij, want men gaf aan dat als de test negatief uitpakte, dan de vaccinatie gewoon gehaald kon worden.

    En dat in de tijd dat er een zodanig hevige discussie opgang is gekomen of dit vaccin nu wel of niet veilig is.

    En er zullen weinig meisjes zijn die besmet zijn met dit virus, dus met andere woorden wordt hier het advies gegeven je dan massaal te laten inenten.

    Wel werd aangegeven dat het geen zin heeft het vaccin te halen als je al besmet bent. Wel die groep is dan bij dezen gevrijwaard. Maar zul je wel die test eerst moeten uitvoeren.

    Deze test is nog niet via alle ziekenhuizen te realiseren en om die reden kun je via de site van deze stichting de test ook bestellen en thuis uitvoeren.

    De groep artsen die samen dit initiatief hebben genomen hebben de website: http://www.humacare.nl

    Wij zijn gewend alles te bekijken wat onder onze ogen komt, dus in dit geval was het ook een kleine moeite om “op snor” te gaan.

    Bij het bestuur staat ook de naam van Dr. W.J.G. Melchers.

    Als je die naam intikt op Google kom je al snel stappen verder.

    Opmerking: wat wij kunnen kan een ieder, dus als je wilt kom je achter veel zaken.

    Deze man is ook betrokken bij het onderzoek in het UMC St. Radboud, waar men bezig is een onderzoek te verrichten met het HPV-vaccin en het Hepatitis B vaccin.

    Een groep meisjes van 9 tot 15 jaar krijgt het ene vaccin, een groep het andere vaccin en een groep beiden tegelijk.

    Dit onderzoek is nog niet afgerond en in 2010 verwacht men de resultaten zichtbaar.

    Maar als we op de volgende link klikken, komen we ook de naam tegen van Dhr. R. Coutinho, van het RIVM.

    http://www.hiv-monitoring.nl/index.jsp?USMID=175

    Mijn vraag is nu: Hoe objectief is deze nieuwe stichting?

    Wat zijn de belangen?

    De vraag die ook gesteld mag worden is de volgende: Hoe objectief is het als GlaxoSmithKline de overheid verzoekt een onderzoek te verrichten in het UMC St. Radboud, wat onder het ministerie van Welzijn valt? GSK, de leverancier van Cervarix, betaald voor het onderzoek. Wat zijn hier nu de belangen bij en hoe objectief is het nog als de uitslagen naar buiten komen van het onderzoek? Allemaal vragen die hierbij naar boven komen.

    Hoe probeert het RIVM via allerlei wegen te “overtuigen” van het feit dat vaccineren dus wel noodzaak is?

    Dit zijn zomaar wat gedachten die bij mij door mijn hoofd spelen.

    Een ieder kan hier verder onderzoek naar verrichten. Kijk zelf en ons advies is wederom: Bezint eer ge begint. Wil je als proefkonijn gebruikt worden? Als je weet dat je gif binnen krijgt? Allemaal chemisch?

    Is het mogelijk een vaccin te ontwikkelen die aan de eisen voldoet om bepaalde ziektes voor te zijn, maar dan van natuurlijke materialen?

    http://www.verontrustemoeders.nl

    Anneke Bleeker,

    Bergen NH.

    7 april 2009.

      /   Reply  / 
  6. Fan

    http://www.depers.nl/binnenland/40416/Gezondheidsraad-wil-meer-vaccins.html

    Het kan niet op.
    Prikken zullen we. Hoe dan ook.

    http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2516874.ece/IGZ_farmaceuten_gebruiken_onderzoek_voor_marketing.html
    http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article2504785.ece/Een_iPod_voor_het_tiende_recept_.html
    citaat: In het rapport dat de IGZ vandaag publiceert wordt het voorbeeld genoemd van een fabrikant die aan dokters een iPod in het vooruitzicht stelde na het tiende recept voor een nieuw middel.
    Hansen: „Wat zijn die mechanismen die mensen verleiden? Ik zie het ook bij mezelf gebeuren: als ik op een medisch congres ben neem ik ook de pen mee bij het standje van een farmaceutisch bedrijf. Eenmaal thuis denk ik dan, wat moet ik met dat prul? Ik kan toch zelf wel een pen kopen? Je zag dat destijds ook bij de bouwfraude. Mensen lieten zich door aannemers verleiden tot bezoekjes aan Yab Yum.”

    En dit zegt hij ook nog: “ De IGZ wil dat artsenorganisatie KNMG beroepsnormen ontwikkelt om dokters te leren goed onderzoek te onderscheiden van wetenschappelijk gerommel. Hansen: „We willen dat de KNMG nog dit jaar met een brede discussie begint. We vragen de minister om beleidsregels op te stellen, zodat wij als inspectie ook een wettelijk instrument krijgen om marketingonderzoek aan te pakken. Dat instrument hebben we nu niet. Niet uit te sluiten valt, dat we uiteindelijk ook aan artsen die deelnemen aan seeding trials bestuurlijke boetes zullen opleggen.” Einde citaten.

    Dus er bestaat wetenschappelijk gerommel? Mogen wij dan a.u.b. weten wat er wetenschappelijk bij elkaar gerommeld is? Kunnen we daar rekening mee houden met onze keuzes!

    En dan moeten wij gewoon vertrouwen blijven hebben in het geheel?

      /   Reply  / 
  7. fatima

    wat houd baarmoederhalskanker eigelijk kan ik meer informatie krijgen en wat gebeurd er als je baarmoederhalskanker krijgt wat moet je er voor doen?
    als je dat krijgt moet je meteen naar het ziekenhuis of zo of gw laten gaan?
    gaat het vanzelf over.

    kunnen jullie me meer informatie geven groetkes fatima

      /   Reply  / 
  8. Fan

    fatima, je kan met je moeder samen op internet op zoek gaan naar info over baarmoederhalskanker. Laat je goed voorlichten over hoe je het op een ander manier kunt voorkomen. Je kan het altijd krijgen ook als je dat vaccin hebt gehad. Dat het werkt zoals het zou moeten werken is nog veel te weing bewijs voor. Het is een nieuw middel dus nog niet lang genoeg getest.

    Het HPV pakt een paar typen virussen aan die mogelijk een voorstadium van baarmoederhalskanker zouden veroorzaken. Er blijven nog vele ander zaken over die ook baarmoederhalskanker zouden kunnen veroorzaken. De bescherming is maar beperkt als die er zou zijn want dat staat toch nog steeds niet helemaal vast, en veel deskundigen verschillen van mening hierover.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>