‘Vaccin tegen baarmoederhalskanker redt veel levens’

Als alle meisjes en jonge vrouwen worden gevaccineerd tegen het virus hpv, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, zou het aantal gevallen van de ziekte met meer dan de helft worden gereduceerd.

Dat blijkt uit een nieuwe studie naar het vaccin Gardasil dat nu op de markt is. Het onderzoek, waaraan 20.000 vrouwen meededen, is gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet.

Uit het onderzoek blijkt dat als meisjes die nog niet seksueel actief zijn worden ingeënt, zij beschermd worden tegen 99 procent van de mogelijke infecties met hpv. Voor jonge vrouwen die minder dan vijf seksuele partners hebben gehad, betekent het vaccin een bescherming tegen 44 procent van de infecties.

In Nederland, zowel als in andere Europese landen en in de VS, is de overheid nog bezig te bekijken op welke manier en wie moet worden gevaccineerd. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseerde onlang aan minister Ab Klink (Volksgezondheid) om het vaccin niet in de basisverzekering op te nemen.

Als Klink het negatieve advies volgt, zal het middel niet worden vergoed. Het college vindt dat het middel beter in een landelijk vaccinatie-programma kan worden opgenomen, omdat vergoeding van het vaccin op individuele basis niet tot de gewenste hoge vaccinatiegraad zou leiden.

Die is nodig om mensen op grote schaal tegen het virus te beschermen. De Gezondheidsraad onderzoekt momenteel of Gardasil opgenomen moet worden in het Rijksvaccinatieprogramma.

In een ander artikel in The Lancet pleiten onderzoekers ook voor vaccinatie van jongens en mannen om het voorkomen van het virus te beperken.

Bron: telegraaf.nl 

Lees ook:Advies: HPV-vaccin niet in basispakket
Lees ook:Nog dit jaar vaccin tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Vaccin tegen baarmoederhalskanker beschikbaar
Lees ook:Vaccin tegen baarmoederhalskanker goedgekeurd
Lees ook:Vrouwen weten niet wat de oorzaak van baarmoederhalskanker is

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Vaccin tegen baarmoederhalskanker redt veel levens’

  1. Kim

    ik heb idd ook de inenting gehad tegen baarmoederhalskanker, geen last brand alleen tijdens het zetten. Maar de prikken zelf zijn me meer dan 100% meegevallen.

    Ben nu 25 en zit dus op het randje om te laten enten. toch gedaan om mijn ouders >( waarvan hun moederas hieraan zijn overleden

      /   Reply  / 
  2. een ouder

    Ja, maar waarschijnlijk is de overheid meer bezorgd om de kosten dan om de gezondheid van burgers.
    Gelukkig kunnen de mensen met geld zich wel laten inenten

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>