Nog dit jaar vaccin tegen baarmoederhalskanker

Goed nieuws voor alle jonge vrouwen: vrijwel zeker nog dit jaar komt in Nederland het eerste vaccin beschikbaar tegen baarmoederhalskanker. Het is bedoeld voor meisjes en jonge vrouwen van 9 tot 26 jaar. De wetenschappelijke commissie van het Europese bureau voor geneesmiddelenregistratie (EMEA) heeft vrijdag onverwacht snel een gunstig advies uitgevaardigd om het vaccin toe te laten tot de Europese geneesmiddelenmarkt.

Binnen enkele weken valt nu de goedkeuring door de Europese commissie te verwachten van dit preventieve middel.

Baarmoederhals- of cervixkanker is na borstkanker de belangrijkste doodoorzaak door kanker onder jonge vrouwen tussen 15 en 44 jaar. Ondanks bevolkingsonderzoek, door middel van een uitstrijkje, wordt in Nederland elk jaar bij 700 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker gesteld en overlijden jaarlijks ongeveer 250 vrouwen.

Het vaccin, Gardasil, beschermt meisjes en vrouwen tegen een infectie met zeker vier typen van het zogeheten Humaan Papilloma Virus (HPV), de voornaamste veroorzaker van baarmoederhalskanker. Dit virus wordt door de man op de vrouw overgebracht tijdens geslachtsverkeer. Hij is zich niet bewust van het virus, zij kan er onvruchtbaar door worden of er kanker door ontwikkelen.

Om diezelfde reden wordt het vaccin ook aangeboden aan jongens van 9 tot 15 jaar, opdat het virus bij hen niet tot ontwikkeling kan komen. Het PvdA-kamerlid Arib dringt er bij de minister van Volksgezondheid op aan het nieuwe vaccin ‘zo spoedig mogelijk en zo breed mogelijk’ beschikbaar te stellen en op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Met Gardasil kan meer dan 70 procent van alle gevallen voorkomen worden, stelt de medicijnfabrikant Sanofi Pasteur MSD.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Vaccin tegen baarmoederhalskanker beschikbaar
Lees ook:Vaccin tegen baarmoederhalskanker goedgekeurd
Lees ook:Vrouwen weten niet wat de oorzaak van baarmoederhalskanker is
Lees ook:‘Vaccin tegen baarmoederhalskanker redt veel levens’
Lees ook:Advies: HPV-vaccin niet in basispakket

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>