Vaccin tegen baarmoederhalskanker krijgt positief advies in VS

Een vaccin tegen baarmoederhalskanker heeft binnen U.S. Food and Drug Administration (FDA) een positief advies gekregen voor registratie. Dit advies is afgegeven door de commissie die binnen de FDA de veiligheid en effectiviteit van vaccins beoordeelt.

De commissie heeft unaniem besloten dat de resultaten van de fase-II en fase-III studies de effectiviteit en de veiligheid van het vaccin aantonen voor de preventie van baarmoederhals-, vulva- en vaginakanker, die veroorzaakt worden door de humaan papillomavirustypen 16 en 18.

Ook acht de commissie bewezen dat de resultaten van deze studies de effectiviteit en veiligheid van het middel aantonen bij de preventie van aandoeningen van baarmoederhals-, vulva- en vaginakanker, de voorstadia daarvan en genitale wratten, die veroorzaakt worden door de humaan papillomavirusetypen 6, 11, 16 en 18.

De FDA heeft laten weten dat zij er naar streven om de beoordeling op 8 juni afgerond te hebben. Daarnaast heeft de FDA de fabrikant geadviseerd om verder te gaan met het opzetten en uitvoeren van de gebruikelijke fase-IV-studies, zodat de veiligheid en effectiviteit van Gardasil na registratie gevolgd kunnen blijven worden.

In Europa sterven 40 vrouwen per dag door baarmoederhalskanker. Het is na borstkanker de belangrijkste doodsoorzaak door kanker onder jonge vrouwen tussen 15 en 44 jaar. Ondanks bevolkingsonderzoek (het uitstrijkje) in Nederland wordt jaarlijks bij 700 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker vastgesteld. Jaarlijks overlijden ongeveer 250 vrouwen aan de ziekte.

Bron: huisartsvandaag.nl

Lees ook:Supervaccin zou je beschermen tegen meerdere ziektes
Lees ook:Amerikaans vaccin tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Nog dit jaar vaccin tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:‘Meisjes van 12 inenten tegen baarmoederhalskanker’
Lees ook:Onderzoek naar vaccin tegen baarmoederhalskanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>