Bespreken van problemen met vriendinnen niet altijd goed

Vriendschappen worden vaak hechter tijdens de pubertijd. Vooral meisjes vinden het prettig een vriendin te hebben waarbij ze hun hart kunnen luchten. Dit blijkt echter niet altijd een positief effect te hebben op de emotionele staat van de meisjes.

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het bespreken van problemen onder tienermeisjes kan leiden tot meer emotionele problemen, zoals depressies en angsten.

Het veelvuldig bespreken van problemen door stil te staan bij de negatieve gevoelens die gepaard gaan met de problemen kan zowel een positief als een negatief effect hebben op mensen.

Voor tienermeisjes bleek het positieve effect dat de vriendschapsbanden er door werden versterkt. Maar meisjes die vaak over problemen praatten met vriendinnen schijnen ook vaker last te hebben van depressie- en angstklachten. Deze klachten leiden op hun beurt weer tot het vaker bespreken van problemen.

Voor jongens daarentegen leidt de bespreking van problemen alleen tot verbeterde vriendschapsbanden, en niet tot meer depressie- of angstklachten. De onderzoekers speculeren dat de reden hiervoor is dat meisjes op een andere manier denken over hun problemen dan jongens.

Meisjes zouden zichzelf vaker de schuld geven van hun eigen moeilijkheden. Amanda Rose, een van de onderzoekers, vindt het opmerkelijk dat de bedoeling van de probleembespreking juist is om elkaar te steunen en te zorgen voor verlichting, maar het ook kan zorgen voor een verergering van de problemen.

Bron: psycholoog.net 

 

 

Lees ook:Obesitas bij meisjes gevaarlijker dan bij jongens
Lees ook:Jongens groeien vaker over astma heen
Lees ook:Steeds meer kinderen met ADHD
Lees ook:‘Jongens hebben ook baat bij prik tegen baarmoederhalskanker’
Lees ook:Meisjes zijn stressgevoeliger dan jongens

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>