Meisjes zijn stressgevoeliger dan jongens

Meisjes kunnen minder goed tegen stress dan jongens: na stressvolle gebeurtenissen hebben meisjes vaker last van depressieve gevoelens. Ook reageren meisjes van wie de ouders ooit depressieve klachten hebben gehad anders op stress dan jongens. Dat blijkt uit onderzoek van Esther Bouma van het Universitair Medisch Centrum Groningen waarop zij deze week promoveerde.

Tijdens de puberteit neemt het aantal depressieve klachten toe, vooral bij meisjes. Een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van depressies is sociale stress.

Maar niet iedereen wordt depressief van stress. Onderzoekster Bouma ging na waarom de ene jongere wel depressief worden na het meemaken van psychosociale stress en de andere niet.

Om te onderzoeken hoe jongens en meisjes lichamelijk reageren op stress liet Bouma een groep van 715 zestienjarigen een aantal stresstaken uitvoeren. Voor, tijdens en na die taken werd het stresshormoon cortisol in het speeksel gemeten.

Bouma ontdekte dat meisjes anders op stress reageren dan jongens. Zo bevatte het speeksel van de meisjes een minder hoge cortisolconcentratie dan dat van de jongens.

Opvallend was dat bij meisjes die aan de pil waren er helemaal geen cortisolreactie was.  Mogelijk komt dat doordat de hormonen in de pil de activatie van het stresssysteem beïnvloeden.

Verschillen in hormoonhuishouding kunnen mogelijk ook een ander opvallend verschil tussen de seksen verklaren: genetische risicofactoren voor depressie komen in de puberteit sterker naar voren bij meisjes dan bij jongens.

Zo hadden meisjes van wie de ouders ooit depressieve klachten hebben gehad een lagere cortisolreactie tijdens de stresstaak dan meisjes van wie de ouders geen klachten hadden. Hoe we reageren op stress lijkt dus deels erfelijk bepaald.

Bron: UMCG

Lees ook:Genen spelen rol bij probleemgedrag peuter
Lees ook:Obesitas bij meisjes gevaarlijker dan bij jongens
Lees ook:Gestresste ouder zorgt voor dikke kinderen
Lees ook:Scholieren vaak moe, angstig en depressief
Lees ook:Buikvet en depressie gaan vaak samen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>